Välkommen till Ålands Marthadistrikt r.f.

Under Ålands Marthadistrikt finns 12 föreningar. Totalt är vi ca 360 Marthor på Åland. Föreningarna och deras kretsar jobbar självständigt med olika verksamheter. Distriktet fungerar som en informatör och länk till de olika föreningarna och till Svenskfinlands marthaförbund.

Om du är nyfiken och intresserad av att bli medlem; kontakta distriktet så kan vi informera om hur du går tillväga för att bli medlem i någon av våra föreningar eller kretsar. Kontaktuppgifter finns här till höger.

 

 

Det händer inom Ålands Marthadistrikt

Nytt år nya utmaningar

Mycket har hänt sedan det nya året började fastän första månaden inte är slut ännu. Vi har nu flyttat kansliet från Styrmansgatan till Jomala gård. Det kommer bli fint här!

Ni ute i föreningarna kan börja fundera på om ni skall söka föreningssöd för något speciellt evenemang ni ordnar under året. Har ni idéer om mindre projekt ni skulle vilja förverkliga, eller finns det intressanta kurser eller föreläsare ni skulle vilja ta del av och erbjuda till era medlemmar? Då har ni under februari månad möjlighet att söka föreningsstöd från Marthaförbundet! Behöver ni hjälp med ansökan hjälper jag er gärna. Läs mer om föreningsstödet på

 

Årets Marthagärning, har ni förslag på vem ni vill utse så skicka in det så fort som möjligt till förbundet eller distriktet så vidarebefordrar jag det, senast 31.1.2018 kl 20.00.

 

Förbundets nya verksamhetsledare blev Annika Jansson

 

“Jag har med intresse följt Marthaförbundets verksamhet och den förnyelseprocess som förbundet genomgått under de senaste tio åren. Marthaförbundet gör ett ytterst viktigt jobb och axlar ett stort samhällsansvar. Jag vill vara med och utveckla och förverkliga Marthaförbundets värderingar som jag ser att verkligen ligger i tiden. Jag har alltid ansett att man bör se styrkan och vikten i vardagen, och då jag själv var hemma med små barn levde jag enligt devisen "gör vardagen till en fest". -Annika

 

Meddela mig när ni har er nästa träff så kommer jag gärna med och berättar mer om vad som händer på distriktnivå och jag vill gärna veta vad ni gör ute i föreningarna!

 

 

Jeanette Gunnars
18.01.2018 kl. 09:58

Ta tillbaka vilodagen

Krönika från Nya Åland 7.12.2017

Snart är julen här, favorithögtiden för mig! För mig har julen betytt att mamma och pappa tagit lite ledigt, nystädat hem, juldofter, traditioner och kokt gädda. Det sista har jag inte tagit med mig i min egen familj, doften av kokt gädda klarar jag mig utan! Men det andra det vill jag dela med mig till min familj. Lugn och ro, dofter och traditioner, umgänge och kärlek. Då mår familjen som bäst.

Visst låter det helt underbart? Verkligheten ser inte ut så för alla familjer inte för oss heller men det är i alla fall vad jag eftersträvar. Att vi alla ska må bra. Om vi alla skulle ha det så här Bullerby-aktigt så skulle vårt samhälle se helt annat ut.

Idag finns det många fallgropar och mycket ensamhet som gör att många mår dåligt. Sociala medier som skulle bygga broar och se till så att vi kunde ha kontakt hela tiden har gjort så vi inte vet hur vi ska umgås mer.

 Hur många gör ett spontanbesök nuförtiden? Det är lätt att vi skickar iväg ett meddelande för att kolla att den vi ska besöka verkligen är hemma och värdparet hinner då panikstäda så att det ser så där inrednings-tidnings-snyggt ut och bake-off bullarna i ugnen doftar helt underbart!

Mår familjerna* bra mår människan bra. Mår människan bra mår jobbet bra. Mår jobbet bra mår samhället bra.

Mår samhället bra mår familjerna bra. Det är min helt egna version på vad Marthorna gör när jag får frågan. Vi utgår ifrån familjen, äter de bra och gott, har en stabil ekonomi, kan sköta kläder och hygien och tar hand om varandra.  Ja, lyckas vi med det här så tror jag att vi kommer ganska långt i samhället.

Men inget är självklart idag och har aldrig varit. Därför har Marthorna behövts och verkar ännu idag. Att många ser en äldre dam med en kopp kaffe och stickning i famnen när man säger Martha beror högst antagligen på att det var så man mådde bra före sociala medier, att träffas över en kopp kaffe.

Jag tror dock att det är precis vad vi skulle behöva fortfarande. Sätta telefonen på tyst, stänga av jobbdatorn och bara umgås, kanske baka lite cupcakes och prata på riktigt. Inte bara skriva något bakom en skärm. Kanske det här är precis vad alla behöver, unga som gamla. Umgås och träffas och lära sig integrera med andra.

Ta tillfället i akt under julen att ha en skärmfri dag, en vilodag. Ta tillbaka vilodagen med att stänga av TV, datorer och samla in paddor och telefoner i en låda.

Det kan vara bra att förbereda familjen för denna katastrofala händelse. Ta det med er in i det nya året att umgås mera, kanske årets julklapp borde vara en låda att lägga telefonerna i när vi kommer hem. Det räcker med någon dag i månaden, säg söndag.

Då kör vi mobilfritt. Vågar ni?

 Jag utmanar er att införa mobilfria söndagar. Ta istället spontanfika till vännerna ni alltid säger; vi borde ses!

 

Skribenten Jeanette Gunnars är Projektkoordinator för Ålands Marthadsitrikt

 

*ett hushåll, en eller flera personer ingår. kön och etnicitet har ingen betydelse, så ser en familj ut idag 2017 och framåt.

Jeanette Gunnars
11.12.2017 kl. 11:14

Höstmöte 2017

Höstmötet 2017 hölls på Röda korsgården i Mariehamn. Ca 45 damer dök upp då distriket bjöd på hembakt och trevlig samvaro.Årets Martha 2017 utsågs med motiveringen att vara en Martha i tiden

Efter höstmötet föreläste Maria Sundblom Lindberg om nyfamiljen och relationer. Föreläsningen lockade till sig 60 personer som ville lyssna. Föreläsningen var öppen för alla, precis som allt Marthorna gör. Marthorna är till för samhället!

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:32

Klädbytarmingel

Den 18.11 ordnade distriktet tillsammans med hugade medlemmar klädbytarmingel.

Det blev succé, kläder som var fina, med bra kvalité och fräscha togs emot för att få ett nytt liv.

Evenemanget ordnades på kvarter 5 med mingel för den som kände för det. Kl 18 öppnade "butiken" och kaoset var ett faktum. Men det gick över lika fort som det kom till.

Många kläder bytte ägare och vi fick känslan av att vi måste göra om det här!

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:16

Pengar är tid, eller?

Krönika publicerad 28 september 2017 i Nya Åland
Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:07

Martha - nu

Nytt år nya utmaningar

Jeanette Gunnars
18.01.2018 kl. 09:58

Ta tillbaka vilodagen

Krönika från Nya Åland 7.12.2017Läs mera »
Jeanette Gunnars
11.12.2017 kl. 11:14

Höstmöte 2017

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:32

Klädbytarmingel

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:16

Pengar är tid, eller?

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:07

Onsdagsträffar

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

5 september kl. 18-20Läs mera »
Jeanette Gunnars
16.08.2017 kl. 09:27

Härliga höst

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07

Ny projektkoordinator

Jeanette Gunnars
31.05.2017 kl. 10:31

ResQ Club: Information för lokala restauranger, caféer, hotell och bageri

Flera nya restauranger har anslutit sig till maträddningstjänsten ResQ, som via en mobilapplikation erbjuder högkvalitativa rätter som överproducerats och riskerar att slängas till ett reducerat pris.Läs mera »
Jeanette Gunnars
02.03.2017 kl. 09:39

Kontakt

Kansliet

Öppet : Torsdagar kl 9–14
Övriga tider enligt övernskommelse går bra
Mail: martha@aland.net
Telefon: 0457 343 5511/018-19411
Jomalagårdsvägen 16
22150 Jomala

Projektkoordinator: Jeanette Gunnars

Styrelsen består av följande personer:

Ordförande Gun Carlson
Godby
Tfn (privat) 018 36017 el. 0457 5221607

Eivor Eriksson, viceordförande
Helena Häggblom-Jacobsson
Harriet Strandvik
Tuire Welander
Ann Carlsson
Madeleine Westling
Ragni Eriksson

Projektledare för Med martha mot matsvinn

Karin Rosenberg
Tel 0408144816

2017 års projekt
Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt har glädjande nog beviljats PAF-medel för en fortsättning på projektet Med Martha mot matsvinn. Under

Under 2016 har Ålands Marthadistrikt gått in i en ny fas. Vi har aktivt valt att uppgradera en av Marthornas grundverksamheter, bildning i hemmet. Detta har skett genom att modernisera verksamheten för att nå ut med budskap om matsvinn där privatpersoner i anslutning till verksamheten i hushållet. Genom givande samarbeten och ett lösningsfokuserat arbete har vi nått ut till en majoritet av ålänningarna genom kampanjer som Normalisera doggy baggen och Svinn i livsmedelsaffär – Minskade mängder, större möjligheter. Genom företag och samarbetspartners har vi nått ut med information om matsvinn till privathushåll och företag.

År 2017 fortsätter vi att arbeta tillsammans mot matsvinnet. Matsvinnsproblematiken berör alla och är ett gemensamt ansvar. Ett delat ansvar kan lätt leda till att ingen visar vägen och tar övergripande uppsikt för matsvinnsfrågor, en roll som Ålands Marthadistrikt är villig att axla. På grund av problematikens omfattning är det väldigt angeläget att någon fortsätter lyfta frågan och visa på lösningar.

 

Projektledare Karin Rosenberg håller i trådarna för projektet Med Martha mot matsvinn.

Hej Karin!

Vad kommer du att göra på Ålands Marthadistrikt? Jag kommer att leda projektet ”Med Martha mot matsvinn”. I projektet fokuserar vi bland annat på restauranger och restaurangbesökarens möjlighet att ta hem överbliven mat, resursmedvetna matlagning och vikten av att alla typer av råvaror når fram till konsumenten.

Hur har du blivit involverad i Marthornas verksamhet? Marthornas tankar om en hållbar livsstil tilltalar mig. Jag är speciellt intresserad av aktiviteter i och kring hemmet då alla bitar faller på plats; Miljöhänsyn, hälsa, välmående och en hållbar användning av resurser. Jag har varit medlem i föreningen i flera år. Marthorna förmedlar viktiga budskap på aktuella teman som är lättillgängliga och snyggt paketerade så det känns inspirerande att få vara en del av nätverket.

Vad är din bakgrund och tidigare kunskaper kring matsvinn? Jag är kock och hushållslärare i grunden. För tillfället är jag doktorand i pedagogiska vetenskaper och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn. Forskningen och uppdraget på Marthorna gifter sig alltså väldigt bra, eftersom jag nu har en kanal där jag kan omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling.

Om man är intresserad av temat, vad ska man göra då? För det första ska du bli medlem i Ålands Marthadistrikt (genom att kontakta mig på tel. 0408144816 eller e-post martha@aland.net). Om du vill involvera dig i projektet, är nyfiken på att veta mer så eller prata matsvinn i allmänhet så är du är välkommen att hälsa på oss på kansliet (Styrmansgatan 10) på torsdagar mellan 9-15. I övrigt gäller det att hålla koll på matsvinnet hemma och hålla ögonen öppna för det som händer på temat under året.

Vilka är dina bästa tips för de som vill minska på matsvinnet i hemmet?

Planera. Att planera måltiderna gör att man i större grad undviker impulsköp i affären och samtidigt får man översyn på hur veckan ser ut. Kommer jag att äta hemma varje dag? Hur ser veckan ut för de andra i familjen? Samtidigt som matsvinnet minskar lägger man också grunden till en hälsosam och varierad kost.

Var kreativ. Var inte rädd för att tömma kylen helt innan det är dags för ett nytt butiksbesök. Att vara kreativ, öppna kylen och skåpen och se vad som finns och vad man kan göra med det är en konst som kräver övning. Som tur finns det en massa receptbanker och verktyg på nätet som man använda sig av som hjälp på vägen.

Följ upp vad du slänger. Vad finns i min kompost? Hur har det hamnat där? Vad skulle jag ha kunnat göra för att livsmedlen skulle ha kommit till användning istället? Varför slänga skalen då du till exempel ugnsbaka kryddiga potatisskal eller fritera morotsskalen till krispiga rotsakschips? Allt kan bli något nytt, endast fantasin sätter gränser!

 

Marthaförbundet på Facebook

Alla Marthaföreningar på Åland listade
Västra Sunds Marthaförening
Östra Saltviks Marthaförening
Vårdö Marthaförening
Hammarlands Marthaförening
Hemslöjdsektionen

 

 

 

Ladda ner broschyren om babymat

 


 

 

Martha - nu

Nytt år nya utmaningar

Jeanette Gunnars
18.01.2018 kl. 09:58

Ta tillbaka vilodagen

Krönika från Nya Åland 7.12.2017Läs mera »
Jeanette Gunnars
11.12.2017 kl. 11:14

Höstmöte 2017

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:32

Klädbytarmingel

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:16

Pengar är tid, eller?

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:07

Onsdagsträffar

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

5 september kl. 18-20Läs mera »
Jeanette Gunnars
16.08.2017 kl. 09:27

Härliga höst

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07

Ny projektkoordinator

Jeanette Gunnars
31.05.2017 kl. 10:31

ResQ Club: Information för lokala restauranger, caféer, hotell och bageri

Flera nya restauranger har anslutit sig till maträddningstjänsten ResQ, som via en mobilapplikation erbjuder högkvalitativa rätter som överproducerats och riskerar att slängas till ett reducerat pris.Läs mera »
Jeanette Gunnars
02.03.2017 kl. 09:39