Det händer inom Ålands Marthadistrikt

Kansliet håller semesterstängt

Kansliet håller semesterstängt 20.6-31.7. Har ni brådskande ärenden kontakta ordförande Ann Carlsson på 0407305200 eller annc@aland.net.

 

En riktigt skön sommar önskar vi er!

 

Vi syns till hösten!

Jeanette Gunnars
19.06.2019 kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Vinnare av årets Hållbara kock 2019 är Godby högstadies skolbespisning som består av Tobias Braun, Emma Kraufelin och Catharina Sundqvist.

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Om skördesäsong, smaklystna barn och små söta lappar

Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet – Finalist
Lenita Österberg och Gun Mansén, daghemmet Nyängen i Mariehamn

Att vara traditionell och värna om det gamla samtidigt som man är innovativ och spännande, det kan vid första anblick ses som svårarbetade motsättningar. Men i köket på daghemmet Nyängen har kocken Lenita och köksbiträdet Gun skapat en härlig dynamik som gör att motsättningarna kommer i harmoni och skapar en trygg variation.

”Som kock ska man alltid göra mat för den kundkrets man har. Men att ha barn som kunder betyder inte att man bara behöver göra vissa typer av mat. Här gör vi både nya och gamla rätter.” säger Lenita. Kålpudding och stekt fläsk är kanske inte det första man tänker på då man hör mat för barn 2019, men det är två av de mer traditionella rätterna som faktiskt har serverats på Nyängen. Och trots vissa fördomar som finns om barns smakpaletter har rätterna tagits emot väl. Det traditionella tycker Lenita är viktigt för att få uppleva en variation. ”Alla vill försöka göra det bästa de kan. Jag vill försöka mitt bästa genom att ge en upplevelse till någon annan, precis som att jag får en upplevelse då jag äter någon annans mat.”

Bra råvaror är viktiga för Lenita. ”Lokala, ekologiska säsongsråvaror är viktiga för mig. Just nu (i början av maj) är det svårt att få tag på sådant som är både lokalt och ekologiskt, men snart kommer det en ny säsong och det gör inköpen mycket lättare. Förutom att det lokala och ekologiska inte färdas långa resor har jag genom mitt arbete möjlighet att stötta de andra som jobbar och bedriver verksamhet på Åland.”

De bästa stunderna för Lenita är då barn och kollegor visar uppskattning. ”Det som är extra positivt är då barn som annars har svårt att äta kommer och tackar för att de har kunnat äta. Jag blir så glad när det går framåt för barnen med maten. Och så är det väldigt roligt då det kommer in små, söta lappar till köket där barnen tackar för maten eller lämnar in önskemål på maträtter som de vill ha.”

För att först få barnen att smaka och sedan få dem att äta vidare är en tvåstegsraket där Lenita har hittat en sammansättning för succé: Det visuella och det sensoriska. ”Maten ska se trevlig ut då den kommer in till barnen. Att göra en fin uppläggning behöver inte vara svårt. Om vi serverar en ljus fiskrätt till exempel lägger jag lite dill på toppen, det gör stor skillnad. Sedan ska det smaka. Barn uppskattar då det smakar och då kryddningen är välbalanserad.”

En stor möjlighet som Lenita ser att finns med kockyrket är att sätta råvaran i fokus. Där är skördesäsongen under sensommar och höst en riktig guldgruva. ”En vecka tog jag in färsk majs, skivade och kokade den. I höst har jag funderat på att servera morot tillagad på många olika sätt för att visa på rotsakens möjligheter. Det som sätter stopp ibland är tiden, speciellt under just skördesäsong då man vill göra mycket extra för att visa upp våra fina råvaror.”

Lenita och Gun lagar lunch, mellanmål, bakar, packar och diskar för 125 personer på två daghem. Men trots att tiden ibland kommer emot mår Lenita väldigt bra på sitt arbete. ”Jag har glada och positiva kollegor. Mina kollegor är väldigt viktiga för de påverkar barnen mycket, hur de gör och vad de säger. Därför vill jag gärna att personalen och barnen säger till mig hur allt fungerar och smakar. Om jag har prövat på något som har fungerat mindre bra ändrar jag det till nästa gång. Dialogen är viktig.” Samma saker som Lenita framhåller är även det som betonades då barnen och personalen nominerade henne och Gun till årets hållbara kock inom kommunal verksamhet: God kommunikation, mat och bröd som tillagas från grunden, visuellt tilltalande mat och en väldigt smaksäker kock. För Lenita är det en självklarhet att vara kunden till lags. ”Barnen och personalen är våra kunder, vi finns till för dem. Det spelar ingen roll var jag jobbar, kunden ska få det kunden behöver.”

Bakgrund, beskrivning av utnämningen Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet:

Kockar som arbetar inom kommunala verksamheter kommer ofta i skymundan för restaurangkockarna. Trots det finns det många kockar inom kommunala verksamheter som dagligen får barnen att längta till dagis, som sprider matglädje och lockande dofter på skolan eller som anstränger sig för att de äldre inom omsorgen ska hitta aptiten. Utöver detta är den kommunala kocken en riktig förebild på resursmedvetenhet och hållbar utveckling i praktiken.

Ålands Marthadistrikt uppmärksammar därför årets hållbara kock inom kommunal verksamhet 2019. Till vår hjälp har vi haft barn, elever, äldre och personal på daghem, skola och äldreboenden som har fått nominera och motivera varför deras kock(ar) är årets hållbara matlagare. Lenita och Gun är en av tre finalister.

Årets hållbara kock utnämns på fredag, 24.5, ca. kl. 18.10 i samband med Kalaset på Åland Grönskar: https://alandgronskar.ax/kalaset-inleder-aland-gronskar/

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Ett väldans bra team på jakt efter småskaliga producenter

Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet – Finalist

Tobias Braun, Emma Kraufvelin och Catharina Sundqvist: Skolbespisningen i Godby Högstadieskola

Att laga lunch för nästan 300 personer, med målet att servera varje gäst en näringsriktig måltid gjord på råvaror av hög kvalité, kräver en stor dos engagemang. I Godby Högstadieskolas bespisning har personaltrion hittat det perfekta receptet för att trots utmaningen se till att arbetsglädjen hamnar i främsta rummet. Deras ingredienser är sammanhållning, kommunikation och ett stort mått humor.

”För oss är det viktigt att vara glada på jobbet och ha roligt tillsammans” säger Catharina. ”Och vi kommer alltid ihåg vad vårt uppdrag är, att försörja eleverna med mat innehållande tillräcklig näring på ett hållbart sätt. På vår mat ska eleverna hållas mätta och orka med skoldagen.” fortsätter Tobias.

I köket läggs mycket tid på den hållbara måltiden, som enligt Tobias, Catharina och Emma består av lokalproducerade livsmedel. De lokala råvarorna som även finns tillgängliga som ekologiska, till exempel rotsaker, prioriteras. Råvaror som de har behov av och som inte finns tillgängliga som lokalproducerade är i regel ekologiska. ”Det är viktigt för oss att föra fram närproducerade råvaror och att få in så mycket ekologiskt som möjligt. Vi har till och med ibland 100 % åländska dagar, då i stort sett allt som serveras kommer från Åland. Vi jobbar mycket med att ställa krav på våra stora leverantörer så att det finns ett varierat utbud av ekologiskt och så samarbetar vi gärna med små, lokala odlare. Vi kan göra detta genom att vi har stora möjligheter att själva påverka riktningen hos oss. Vi får välja vilka råvaror och maträtter vi tillagar så länge det är mat av hög kvalitet inom ramarna för budget. På det viset kan vi gå direkt från idé till att pröva på.” berättar Tobias.

På Instagram kan man följa kökets upptåg och ta del av vad som serveras på daglig basis. Att kommunicera på instagram har många fördelar enligt Tobias. ”Både elever och föräldrar kan se vad som serveras genom att vi lägger upp maten på instagram. Barnens uppväxt ska ju stödas genom kosten i skolan, men ibland kan det ändå vara svårt att få alla att äta. Då vi lägger ut maten offentligt varje dag kan föräldrarna känna sig trygga i att barnen erbjuds varierad, mångsidig mat.” Dessutom lämpar maten sig väldigt bra för sociala medier, där besökarna föredrar granna och fräscha bilder. Det är nämligen helt i enlighet med maten som serveras på GHS. ”Vi serverar färgglad mat. Det ska se snyggt ut och både varmrätt och salladsbord ska vara varierande. I matsalen och vid matlinjerna ska det vara rent och lätt att ta mat för eleverna.” säger Emma. ”Och det ska finnas något som alla vill ha. Om man inte tycker om varmrätten så kan man ta från salladsbordet.” fyller Catharina i.

En ständig utveckling är viktig för alla i köket. ”Vi tar tillsammans fram målsättningar och är faktiskt nästan alltid eniga. Vi har haft mål kring ekologiska livsmedel och städmedel, att utöka buffén med mer vegetariskt och att kommunicera kring matsvinn. Det jobbar vi vidare med ständigt och vi drivs alla av att hela tiden göra saker bättre.” säger Tobias. Just nu jobbar även Tobias, Emma och Catharina mycket med att försöka minimera transporten av råvarorna. ”Vi vill arbeta direkt med producenterna och dela upp våra beställningar mellan lokala producenter så att så många som möjligt ska få en chans att bedriva verksamhet i vår närhet. Vi hoppas genom kommunikationen med producent också att producenten kan undvika onödig transport. Vi finns till mitt på Åland, då är det helt onödigt att råvarorna eller producenterna åker via Mariehamn om de inte behöver göra det.” säger Tobias.

Så hur skiljer sig bespisningen i Godby Högstadieskola från andra kommunala kök på Åland? ”Vi är positivare och snyggare” säger Emma och kollegorna brister ut i skratt. ”Skämt åsido, vi har roligt tillsammans och är ett väldans bra team. Och så känner vi oss trygga i varandras sällskap.” Ett recept på framgång tydligen!

Bakgrund, beskrivning av utnämningen Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet:

Kockar som arbetar inom kommunala verksamheter kommer ofta i skymundan för restaurangkockarna. Trots det finns det många kockar inom kommunala verksamheter som dagligen får barnen att längta till dagis, som sprider matglädje och lockande dofter på skolan eller som anstränger sig för att de äldre inom omsorgen ska hitta aptiten. Utöver detta är den kommunala kocken en riktig förebild på resursmedvetenhet och hållbar utveckling i praktiken.

Ålands Marthadistrikt uppmärksammar därför årets hållbara kock inom kommunal verksamhet 2019. Till vår hjälp har vi haft barn, elever, äldre och personal på daghem, skola och äldreboenden som har fått nominera och motivera varför deras kock(ar) är årets hållbara matlagare.

Tobias, Catharina och Emma är en av tre finalister. Årets hållbara kock utnämns på fredag, 24.5, ca. kl. 18.10 i samband med Kalaset på Åland Grönskar: https://alandgronskar.ax/kalaset-inleder-aland-gronskar/

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

”Jag lägger stort värde i att få laga mat till barnen”

Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet – Finalist
Mia Jansson och Stina Korsman, Ängsbacken i Mariehamn

Hemlagade buljonger, kryddning för att lyfta råvarornas egna smaker och ett ständigt samspel med gäster. När Mia Jansson beskriver matvardagen på daghemmet Ängsbacken kan man tro att man har kommit till en exklusiv restaurang där ett besök är få förunnat. Det är bara halva sanningen. Mias syn på både matlagning och gäster präglas av exklusivitet – ”bara det bästa är gott nog för ungarna och mina kollegor” – men nästan 100 barn och vuxna får glädjen att njuta av Mias och Stinas mat varje dag.

Mias bild av det egna uppdraget är väldigt tydlig. ”Min främsta uppgift är att laga mat som barn växer och står sig på. Målet är att gästerna ska längta efter lunchen! Barnen är mina främsta gäster, trots att personalen också ger respons på maten och är viktiga. Men alla vuxna i personalen är ju här och bildar ett team för barnens skull.” Hon ser samspelet med övrig personal som en viktig del av arbetet. "Personalen är modellätare för barnen och de är väldigt viktiga under måltiden. Dessutom kan personalen berätta om barnens behov och hur måltiden kan stötta barnens utveckling. Som med småbarn, då kan små stavar, fröer och annan plockmat göra att barnet kan träna på motoriken under måltiden. Olika avdelningar har ibland olika behov.”

Mia lagar mat enligt vad hon själv beskriver som nutidskonceptet: Näringsrik, hållbar mat med gästens upplevelse i fokus. Den näringsrika måltiden består av mycket vegetabilier. Då Mia och Stina nominerades till Årets hållbara kock av barnen och personalen på Ängsbacken framhölls en dold talang i dubbel bemärkelse. Mia är nämligen en hejare på gömma nyttigheter i maten som serveras. ”Jag integrerar grönsaker och baljväxter i den vanliga måltiden och mixar i bönor, linser och grönsaker då jag har möjlighet. Barnen äter allt, från leverbiffar, strömming, broccolibiffar och grön ärtsoppa.” Receptet för glada gäster menar Mia är kärlek. ”Barnen märker nog om man lägger ner kärlek i det man gör. Men visst ska man också anpassa maten efter gästerna. Man måste ha tålamod, barn måste få smaka många gånger innan de kan accepteras vissa rätter eller råvaror. Och så vill barnen ha naturella smaker. Men det betyder inte smaklös mat! Barn vill ha smak, men inte bara en massa salt.”

Den hållbara maten beskriver Mia som klimatsmart, närproducerad, ekologisk och säsongsbetonad. Mia handlar i första hand råvaror som är både lokala och ekologiska. ”Jag förstår inte varför vi skulle laga mat på råvaror långt bort ifrån då vi har bra råvaror här. Råvaran måste få ta plats i måltiden. Används bra råvaror behöver inte maten trixas bort eller kryddas sönder.”

En del spännande experiment pågår även nu som då i köket på Ängsbacken. Förutom det unika som har kommit att bli rutin, som att Mia gör all buljong från grunden, experimenterar kökspersonalen med en del annat. ”Jag har till exempel lagat knäckebröd på kaffesump och gjort chokladdoppade äppelskruttar.” Men experimenten kan ibland vara väl innovativa för barnen och serveras oftast därför som mellanmål eller tilltugg för personalen.

Köket på Ängsbacken genomsyras verkligen av en positiv allt är möjligt-anda. ”Barn känner sig viktiga då de får tycka till om maten och då det finns vuxna som lyssnar. Respons och konstruktiv kritik är värdefullt. Alla kan alltid utvecklas och ingen är perfekt. Men jag mår riktigt bra på mitt jobb då barnen under eftermiddagsmellanmålet säger ’Det här är det godaste jag har ätit sedan lunch’. Barnens åsikter är viktiga och jag lägger stort värde i att få laga mat till barnen.”

Bakgrund, beskrivning av utnämningen Årets hållbara kock inom kommunal verksamhet:

Kockar som arbetar inom kommunala verksamheter kommer ofta i skymundan för restaurangkockarna. Trots det finns det många kockar inom kommunala verksamheter som dagligen får barnen att längta till dagis, som sprider matglädje och lockande dofter på skolan eller som anstränger sig för att de äldre inom omsorgen ska hitta aptiten. Utöver detta är den kommunala kocken en riktig förebild på resursmedvetenhet och hållbar utveckling i praktiken.

Ålands Marthadistrikt uppmärksammar därför årets hållbara kock inom kommunal verksamhet 2019. Till vår hjälp har vi haft barn, elever, äldre och personal på daghem, skola och äldreboenden som har fått nominera och motivera varför deras kock(ar) är årets hållbara matlagare. Mia och Stina är en av tre finalister.

Årets hållbara kock utnämns på fredag, 24.5, ca. kl. 18.10 i samband med Kalaset på Åland Grönskar: https://alandgronskar.ax/kalaset-inleder-aland-gronskar/

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

 

Martha - nu

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
19.06.2019 kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57
Jul 2019
TiOnToFr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

Välkommen till Ålands Marthadistrikt r.f.

Under Ålands Marthadistrikt finns 12 föreningar. Totalt är vi ca 400 Marthor på Åland. Föreningarna och deras kretsar jobbar självständigt med olika verksamheter. Distriktet fungerar som en informatör och länk till de olika föreningarna och till Svenskfinlands marthaförbund.

Om du är nyfiken och intresserad av att bli medlem;  Tryck här 

Har du frågor angående vilken av de 12 föreningarna du vill vara medlem i, skicka iväg ett meddelande på facebook/mail eller ring kansliet så hjälper vi dig vidare!

Kontakt

Kansliet

Kansliet sommarstängt 20.6-31.7.2019

Öppet : Onsdagar kl 9–14 är jag bäst anträffbar, kontakta mig gärna före om du vill besöka kansliet. I övrigt bär jag med mig mobilen på kanslitiden och jobbar även övriga tider.
Mail: martha@aland.net
Telefon: 0457 343 5511/018-19411
Jomalagårdsvägen 16
22150 Jomala

Projektkoordinator: Jeanette Gunnars

Styrelsen består av följande personer:

Ordförande Ann Carlsson

Tfn (privat) 0407305200

Eivor Eriksson, viceordförande
Helena Häggblom-Jacobsson
Tuire Welander 

Angelica Björklund Finnerman 
Madeleine Westling

Suppleanter

Anna Karlsson
Linda Lindblom Henriksson 
Carola Sjöberg

 

 

 

Marthaförbundet på Facebook

Alla Marthaföreningar på Åland listade
Västra Sunds Marthaförening
Östra Saltviks Marthaförening
Vårdö Marthaförening
Hammarlands Marthaförening
Hemslöjdsektionen

 

 

 

Ladda ner broschyren om babymat

FOLKDRÄKT

 

Marthorna har kunskapen om de åländska folkdräkterna

Nu har marthorna i hemslöjdssektionen tagit ansvaret att bevara kunskapen om de åländska folkdräkterna. De vill hjälpa dig med att sy, väva och berätta hur just din kommuns folkdräkt ser ut.

 

Skicka ett mail martha@aland.net eller ring 018-19411/0457-343 5511 så vidarebefodrar kansliet dig till flickorna som kan folkdräkter om du har frågor eller funderingar!

 

Bär din folkdräkt med stolthet!

Article

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
19.06.2019 kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57

 

2017 års projekt
Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt har glädjande nog beviljats PAF-medel för en fortsättning på projektet Med Martha mot matsvinn. Under

Under 2016 har Ålands Marthadistrikt gått in i en ny fas. Vi har aktivt valt att uppgradera en av Marthornas grundverksamheter, bildning i hemmet. Detta har skett genom att modernisera verksamheten för att nå ut med budskap om matsvinn där privatpersoner i anslutning till verksamheten i hushållet. Genom givande samarbeten och ett lösningsfokuserat arbete har vi nått ut till en majoritet av ålänningarna genom kampanjer som Normalisera doggy baggen och Svinn i livsmedelsaffär – Minskade mängder, större möjligheter. Genom företag och samarbetspartners har vi nått ut med information om matsvinn till privathushåll och företag.

År 2017 fortsätter vi att arbeta tillsammans mot matsvinnet. Matsvinnsproblematiken berör alla och är ett gemensamt ansvar. Ett delat ansvar kan lätt leda till att ingen visar vägen och tar övergripande uppsikt för matsvinnsfrågor, en roll som Ålands Marthadistrikt är villig att axla. På grund av problematikens omfattning är det väldigt angeläget att någon fortsätter lyfta frågan och visa på lösningar.

 

Projektledare Karin Rosenberg håller i trådarna för projektet Med Martha mot matsvinn.

Hej Karin!

Vad kommer du att göra på Ålands Marthadistrikt? Jag kommer att leda projektet ”Med Martha mot matsvinn”. I projektet fokuserar vi bland annat på restauranger och restaurangbesökarens möjlighet att ta hem överbliven mat, resursmedvetna matlagning och vikten av att alla typer av råvaror når fram till konsumenten.

Hur har du blivit involverad i Marthornas verksamhet? Marthornas tankar om en hållbar livsstil tilltalar mig. Jag är speciellt intresserad av aktiviteter i och kring hemmet då alla bitar faller på plats; Miljöhänsyn, hälsa, välmående och en hållbar användning av resurser. Jag har varit medlem i föreningen i flera år. Marthorna förmedlar viktiga budskap på aktuella teman som är lättillgängliga och snyggt paketerade så det känns inspirerande att få vara en del av nätverket.

Vad är din bakgrund och tidigare kunskaper kring matsvinn? Jag är kock och hushållslärare i grunden. För tillfället är jag doktorand i pedagogiska vetenskaper och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn. Forskningen och uppdraget på Marthorna gifter sig alltså väldigt bra, eftersom jag nu har en kanal där jag kan omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling.

Om man är intresserad av temat, vad ska man göra då? För det första ska du bli medlem i Ålands Marthadistrikt (genom att kontakta mig på tel. 0408144816 eller e-post martha@aland.net). Om du vill involvera dig i projektet, är nyfiken på att veta mer så eller prata matsvinn i allmänhet så är du är välkommen att hälsa på oss på kansliet (Styrmansgatan 10) på torsdagar mellan 9-15. I övrigt gäller det att hålla koll på matsvinnet hemma och hålla ögonen öppna för det som händer på temat under året.

Vilka är dina bästa tips för de som vill minska på matsvinnet i hemmet?

Planera. Att planera måltiderna gör att man i större grad undviker impulsköp i affären och samtidigt får man översyn på hur veckan ser ut. Kommer jag att äta hemma varje dag? Hur ser veckan ut för de andra i familjen? Samtidigt som matsvinnet minskar lägger man också grunden till en hälsosam och varierad kost.

Var kreativ. Var inte rädd för att tömma kylen helt innan det är dags för ett nytt butiksbesök. Att vara kreativ, öppna kylen och skåpen och se vad som finns och vad man kan göra med det är en konst som kräver övning. Som tur finns det en massa receptbanker och verktyg på nätet som man använda sig av som hjälp på vägen.

Följ upp vad du slänger. Vad finns i min kompost? Hur har det hamnat där? Vad skulle jag ha kunnat göra för att livsmedlen skulle ha kommit till användning istället? Varför slänga skalen då du till exempel ugnsbaka kryddiga potatisskal eller fritera morotsskalen till krispiga rotsakschips? Allt kan bli något nytt, endast fantasin sätter gränser!

Martha - nu

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
19.06.2019 kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57

Article

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
19.06.2019 kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57