Ålands Marthadistrikt

HAVTORNSKRÄM

1 dl havtornssaft
5 dlvatten
Cirka ¾ dlsocker
2 ½ mskpotatismjöl

Sätt alla ingredienser i en kastrull.
Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. Koka inte.


SIKRÖRA PÅ SVARTBRÖD

(4 portioner)

1 st rökt sik
2 dl crème fraiche
1 st rödlök
dill
svartbröd

1. Rensa siken och dela den i mycket små bitar.
2. Hacka rödlöken och dillen fint. Spara lite dill till garnering.
3. Blanda sik, lök och dill med crème fraiche. Ställ kallt.
4. Lägg blandningen på svartbrödsskivor. Garnera med dill

OBS! Kom ihåg Ålands-flaggan på toppen!
 

ÅlandsPannkaka med sviskonkräm

Tillaga en åländsk klassiker - Ålandspannkaka med sviskonkräm!

1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.

Länk till en film hur man rör ihop pannkakan


Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos).

Sviskonkräm


1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)

Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.


Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.

Glutenfri Ålandspannkaka


1 liter mjölk
1 dl risgryn
3 ägg
1/2-1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
50 gr smör

Mjölk och risgryn kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter


Pulled pork


Ingridienser

En fläskkarré, i bit
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 st gula lökar i bitar
1 dl barbecuesås
Kryddor- svartpeppar, spiskummin, koriander och salt

Ta fram en gryta som fungerar att ha i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Häll de krossade tomaterna, barbequesåsen, lök och vitlök i grytan. Placera fläskkarrén ovanpå och blanda runt.

Lägg på locket på grytan och ställ in grytan i ugnen. Ös skyn över köttet en gång i timmen. Om grytan kokar torr fyller du på med vatten. Låt grytan stå i ugnen i upp mot 8 timmar. När grytan gått klar tar du ut den ur ugnen och sliter sönder köttet med två gafflar. Blanda med skyn och tillsätt eventuellt mera kryddor efter egen smak.

Servera köttet med det tillbehör du är sugen på - t.ex. i pitabröd, med potatis (mos, klyftor eller kokt), ris eller cole slaw fungerar också bra.


Svinnislasagne

 

Ingredienser

 

Lasagneplattor

Grönsakssås

1–2    st             pressade vitlöksklyftor

1 st                    finhackad rödlök

2 krukor             färska örter

      eller 4 tsk     torkade örter, t.ex basilika, timjan

400 g                  tomatkross

      eller 3-4 st    tomater

2 dl                    bönor, t.ex kidneybönor

1                          buljongtärning

2 dl                      vatten

ca 2  st                morötter

1 bit                    palsternacka

Cirka ½ tsk        salt

1 tsk                    socker

Grönsakerna kan variera - svamp paprika, zucchini är även gott i lasagne

 

Ostsås

6 dl                      mjölk

1 dl                      vatten

¾ dl                     vetemjöl

Cirka 1 tsk        salt

100 g                  riven ost + 50 g till gratinering

                             Vitpeppar

 

Grönsakssås

 

Fräs lök, vitlök, örter mjuka i olja. Tillsätt tomater/ tomatkross, grönsaker, bönor, buljong och vatten. Låt koka 15 minuter.

Smaka av såsen med kryddor.

 

Ostsås

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.

Lasagne

 

 Börja med ett tunt lager grönsaks- och ostsås i botten på en smord form.

Varva lasagneplattor med fyllningen och avsluta med lasagneplattor och ett lager ostsås

Strö över riven ost och tillaga cirka 50 minuter i 175 grader.


Hemvete

 Klicka här för att se film på hemvetebakning

Ingredienser

1,5 l mjölk/vatten

2 kg stenmalet vetemjöl (eller grahammjöl)

50 g jäst

1 msk salt

Ljumma mjölken eller vattnet, rör i jästen och tillsätt salt och mjöl under omrörning. Knåda samman degen och låt den stå övertäckt och jäsa på ett varmt ställe ca 30-60 minuter. Slå upp degen på bakbordet och älta den till en lång längd, varifrån man skär degbitar som ältas på bakbordet till runda "bullar", som kavlas ut till runda kakor. Lägg dem på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter, nagga dem och grädda i 2758 grader ca 8-10 minuter.

Recept ur boken "Ät med hela mun - Traditionell åländsk mat" utgiven av Ålands Marthadistrikt

KORVSOPPA

Ingredienser

1 ½–2 l kött- eller grönsaksbuljong

6 medelstora potatisar

1 gul lök eller

en liten purjolök

1 bit rotselleri

1 bit kålrot

1 palsternacka

1 morot

2 lagerblad salt

10 hela vit- eller kryddpepparkorn

400 g knack- eller länkkorv

persilja

Anvisningar

Skala rotsaker och potatis samt skär dem i mindre tärningar. Koka upp buljongen med kryddorna och tillsätt rotsakerna och potatisen som får koka nästan mjuka. Skär under tiden korven i tärningar och tillsätt den mot slutet av koktiden. Smaksätt soppan med salt och persilja. Servera råg- eller fullkornsbröd till soppan.


Gäddfärsbiffar

Att göra sina egna fiskfärsbiffar är inte svårt

Ingredienser

500 g gädda
¾ msk salt
1 ägg
1,5 dl grädde
Salt och vitpeppar

Smör till stekning
 

Mixa gäddan till färs, tillsätt salt, ägg och grädde.

Forma till biffar och stek på medelvärme tills biffarna fått en gyllenbrun färg.

Servera förslagsvis biffarna med potatismos, råriven morot och en kall sås.


Äppelsaft

Att laga saft i saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft på. Medans saften kokar kan du själv göra något annat.

Ingridienser

ca 4 kg äppel

3-4 dl socker/liter tappad saft

Gör så här:

1.  Fyll vatten i vattengrytan. Lägg sedan saftdelen ovanpå. Kontrollera att avtappninsslangen är på plats och avstängd med slangklämman.

2. Lägg den perforerade kastrulldelen ovanpå saftdelen. Fyll denna del med de klyftade äpplena. 

3. Lägg på locket och låt koka i ca 30 minuter.

4. Tappa upp saften i en kastrull. Tillsätt 3-4 dl socker per liter saft, beroende på sötman i äpplena, koka upp och häll upp på flaskor.


 

Kontaktuppgifter

Kansliet

Kansliet är öppet tisdag, onsdag och torsdag kl. 10-13. Övriga tider kontakta projektkoordinator Nina Bengtsson.

Nina är på semester 4-5.6, 11.6 och 17-23.6.

martha@aland.net 

+3584573435511


Jomalagårdsvägen 16
AX-22150 Jomala