ÅLANDSPANNKAKA

1 l mjölk

1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn

1 dl vetemjöl

3 ägg

1/2 - 1 dl socker

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

50 g smör

 

MJÖLK OCH MANNAGRYN (ELLER RISGRYN) KOKAS TILL EN SMIDIG GRÖT SOM FÅR SVALNA NÅGOT.ÄGGEN VISPAS MED SOCKRET OCH BLANDAS I GRÖTEN . MJÖLEt, SALTET OCH KARDEMUMMAN TILLSÄTTS. SMÖRJ EN UGNSFORM ELLER RUND STEKPANNA OCH HÄLL I SMETEN. KLICKA PÅ SMÖRET. GRÄDDA I 200 GRADER CA 40-60 MINUTER. SERVERA MED SVISKONKRÄM OCH SNÖMOS

STRUVOR

4 ägg

1 msk strösocker

1/2 l  mjölk (ljummen)

1 msk jäst

450 g vetemjöl

250 g hushållsfett (kokosfett eller lard) till flottyrkokningen

 

BLANDA ÄGG OCH SOCKER, TILLSÄTT DEN LJUMMA MJÖLKEN, RÖR I JÄST OCH VETEMJÖLOCH LÅT DEGEN JÄSA CA 30 MINUTER. HETTA UPP FETTET I EN LITEN KASTRULL OCH RINGLA NER 2-3 MSK SMET GENOM EN TRATT. STRYVAN VÄNDS, FÅR KOKA PÅ BÅDA SIDOR OCH TAS UPP DÅ DEN FÅTT GYLLENBRUN FÄRG . LÄT DEN RINNA AV PÅ HUSHÅLLS PAPPER OCH STRÖ ÖVER PUDERSOCKER. SERVERA PÅ VALBORGSMÄSSOAFTON ELLER FÖRSTA MAJ TILL MJÖD.

 

Receptet hämtat ur boken "Ät med hela mun" utgiven av Ålands Marthadistrikt