1 dl havtornssaft
5 dlvatten
Cirka ¾ dlsocker
2 ½ mskpotatismjöl
Sätt alla ingredienser i en kastrull.
Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. Koka inte.
(4 portioner)
1 st rökt sik
2 dl crème fraiche
1 st rödlök
dill
svartbröd
1. Rensa siken och dela den i mycket små bitar.
2. Hacka rödlöken och dillen fint. Spara lite dill till garnering.
3. Blanda sik, lök och dill med crème fraiche. Ställ kallt.
4. Lägg blandningen på svartbrödsskivor. Garnera med dill
OBS! Kom ihåg Ålands-flaggan på toppen!
Tillaga en åländsk klassiker - Ålandspannkaka med sviskonkräm!
1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g smör eller margarin
Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.
Länk till en film hur man rör ihop pannkakan
1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)
Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.
Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.
1 liter mjölk
1 dl risgryn
3 ägg
1/2-1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
50 gr smör
Mjölk och risgryn kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter
Ingridienser
En fläskkarré, i bit
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 st gula lökar i bitar
1 dl barbecuesås
Kryddor- svartpeppar, spiskummin, koriander och salt
Ta fram en gryta som fungerar att ha i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Häll de krossade tomaterna, barbequesåsen, lök och vitlök i grytan. Placera fläskkarrén ovanpå och blanda runt.
Lägg på locket på grytan och ställ in grytan i ugnen. Ös skyn över köttet en gång i timmen. Om grytan kokar torr fyller du på med vatten. Låt grytan stå i ugnen i upp mot 8 timmar. När grytan gått klar tar du ut den ur ugnen och sliter sönder köttet med två gafflar. Blanda med skyn och tillsätt eventuellt mera kryddor efter egen smak.
Servera köttet med det tillbehör du är sugen på - t.ex. i pitabröd, med potatis (mos, klyftor eller kokt), ris eller cole slaw fungerar också bra.
Grönsakssås
Klicka här för att se film på hemvetebakning
Ingredienser
Att laga saft i saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft på. Medans saften kokar kan du själv göra något annat.
Ingridienser
Gör så här:
Projektkoordinatorn sjukskriven.
Jomalagårdsvägen 16
AX-22150 Jomala