HAVTORNSKRÄM
1 dl havtornssaft
5 dlvatten
Cirka ¾ dlsocker
2 ½ mskpotatismjöl
Sätt alla ingredienser i en kastrull.
Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. Koka inte.
SIKRÖRA PÅ SVARTBRÖD
(4 portioner)
1 st rökt sik
2 dl crème fraiche
1 st rödlök
dill
svartbröd
1. Rensa siken och dela den i mycket små bitar.
2. Hacka rödlöken och dillen fint. Spara lite dill till garnering.
3. Blanda sik, lök och dill med crème fraiche. Ställ kallt.
4. Lägg blandningen på svartbrödsskivor. Garnera med dill
OBS! Kom ihåg Ålands-flaggan på toppen!
ÅlandsPannkaka med sviskonkräm
Tillaga en åländsk klassiker - Ålandspannkaka med sviskonkräm!
1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g smör eller margarin
Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.
Länk till en film hur man rör ihop pannkakan
Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos).
Sviskonkräm
1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)
Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.
Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.
Glutenfri Ålandspannkaka
1 liter mjölk
1 dl risgryn
3 ägg
1/2-1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
50 gr smör
Mjölk och risgryn kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter
Pulled pork
Ingridienser
En fläskkarré, i bit
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 st gula lökar i bitar
1 dl barbecuesås
Kryddor- svartpeppar, spiskummin, koriander och salt
Ta fram en gryta som fungerar att ha i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Häll de krossade tomaterna, barbequesåsen, lök och vitlök i grytan. Placera fläskkarrén ovanpå och blanda runt.
Lägg på locket på grytan och ställ in grytan i ugnen. Ös skyn över köttet en gång i timmen. Om grytan kokar torr fyller du på med vatten. Låt grytan stå i ugnen i upp mot 8 timmar. När grytan gått klar tar du ut den ur ugnen och sliter sönder köttet med två gafflar. Blanda med skyn och tillsätt eventuellt mera kryddor efter egen smak.
Servera köttet med det tillbehör du är sugen på - t.ex. i pitabröd, med potatis (mos, klyftor eller kokt), ris eller cole slaw fungerar också bra.
Svinnislasagne
Ingredienser
Lasagneplattor
Grönsakssås
1–2 st pressade vitlöksklyftor
1 st finhackad rödlök
2 krukor färska örter
eller 4 tsk torkade örter, t.ex basilika, timjan
400 g tomatkross
eller 3-4 st tomater
2 dl bönor, t.ex kidneybönor
1 buljongtärning
2 dl vatten
ca 2 st morötter
1 bit palsternacka
Cirka ½ tsk salt
1 tsk socker
Grönsakerna kan variera - svamp paprika, zucchini är även gott i lasagne
Ostsås
6 dl mjölk
1 dl vatten
¾ dl vetemjöl
Cirka 1 tsk salt
100 g riven ost + 50 g till gratinering
Vitpeppar
Grönsakssås
Fräs lök, vitlök, örter mjuka i olja. Tillsätt tomater/ tomatkross, grönsaker, bönor, buljong och vatten. Låt koka 15 minuter.
Smaka av såsen med kryddor.
Ostsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.
Lasagne
Börja med ett tunt lager grönsaks- och ostsås i botten på en smord form.
Varva lasagneplattor med fyllningen och avsluta med lasagneplattor och ett lager ostsås
Strö över riven ost och tillaga cirka 50 minuter i 175 grader.
Hemvete
Klicka här för att se film på hemvetebakning
Ingredienser
1,5 l mjölk/vatten
2 kg stenmalet vetemjöl (eller grahammjöl)
50 g jäst
1 msk salt
Ljumma mjölken eller vattnet, rör i jästen och tillsätt salt och mjöl under omrörning. Knåda samman degen och låt den stå övertäckt och jäsa på ett varmt ställe ca 30-60 minuter. Slå upp degen på bakbordet och älta den till en lång längd, varifrån man skär degbitar som ältas på bakbordet till runda "bullar", som kavlas ut till runda kakor. Lägg dem på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter, nagga dem och grädda i 2758 grader ca 8-10 minuter.
Recept ur boken "Ät med hela mun - Traditionell åländsk mat" utgiven av Ålands Marthadistrikt
KORVSOPPA
Ingredienser
1 ½–2 l kött- eller grönsaksbuljong
6 medelstora potatisar
1 gul lök eller
en liten purjolök
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
1 palsternacka
1 morot
2 lagerblad salt
10 hela vit- eller kryddpepparkorn
400 g knack- eller länkkorv
persilja
Anvisningar
Skala rotsaker och potatis samt skär dem i mindre tärningar. Koka upp buljongen med kryddorna och tillsätt rotsakerna och potatisen som får koka nästan mjuka. Skär under tiden korven i tärningar och tillsätt den mot slutet av koktiden. Smaksätt soppan med salt och persilja. Servera råg- eller fullkornsbröd till soppan.
Gäddfärsbiffar
Att göra sina egna fiskfärsbiffar är inte svårt
Ingredienser
500 g gädda
¾ msk salt
1 ägg
1,5 dl grädde
Salt och vitpeppar
Smör till stekning
Mixa gäddan till färs, tillsätt salt, ägg och grädde.
Forma till biffar och stek på medelvärme tills biffarna fått en gyllenbrun färg.
Servera förslagsvis biffarna med potatismos, råriven morot och en kall sås.
Äppelsaft
Att laga saft i saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft på. Medans saften kokar kan du själv göra något annat.
Ingridienser
ca 4 kg äppel
3-4 dl socker/liter tappad saft
Gör så här:
1. Fyll vatten i vattengrytan. Lägg sedan saftdelen ovanpå. Kontrollera att avtappninsslangen är på plats och avstängd med slangklämman.
2. Lägg den perforerade kastrulldelen ovanpå saftdelen. Fyll denna del med de klyftade äpplena.
3. Lägg på locket och låt koka i ca 30 minuter.
4. Tappa upp saften i en kastrull. Tillsätt 3-4 dl socker per liter saft, beroende på sötman i äpplena, koka upp och häll upp på flaskor.