Ålands Marthadistrikt

Ålandspannkaka den eviga klassikern

04.06.2020 kl. 09:16

Tillaga en åländsk klassiker - Ålandspannkaka med sviskonkräm!

1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.

Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos).

Sviskonkräm


1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)

Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.


Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.

Jeanette Gunnars
Kontaktuppgifter

Kansliet

Öppet onsdagar kl. 9–14, meddela gärna i förväg om du vill besöka kansliet.
Jomalagårdsvägen 16
22150 Jomala

Obs! På obestämd tid jobbar projektkoordinatorn på distans men är nåbar både på mobil och mail. Vi hörs!

Jeanette Gunnars
Projektkoordinator
martha@aland.net
0457 343 5511 / 018-19411