Ålands Marthadistrikt
Vinnarna från av Årets Hållbara kock 2019 - Bespisningen för Godby Högstadie

Hållbara kocken 2020

26.02.2020 kl. 12:59
Kockar som arbetar inom kommunala verksamheter
kommer ofta i skymundan för restaurangkockarna. Trots
det finns det många kockar inom kommunala
verksamheter som dagligen får barnen att längta till dagis,
som sprider matglädje och lockande dofter på skolan eller
som anstränger sig för att de äldre inom omsorgen ska
hitta aptiten. Utöver detta är den kommunala kocken en
riktig förebild på resursmedvetenhet och hållbar
utveckling i praktiken.

Ålands Marthadistrikt vill uppmärksamma årets hållbara kock inom kommunal verksamhet*. För att göra detta behöver vi er hjälp!

Vem kan vara med? Daghem, skolor och äldreboenden.


Hur deltar vi? Klienter, barn, elever och personal lämnar tillsammans in förslag på vem som borde
uppmärksammas tillsammans med en motivering kring varför er(a) kock(ar) är årets hållbara matlagare.
Ni kan lämna in en nominering i textform, aktivera barn och klienter genom att arbeta med nomineringen genom filmklipp, foton, collage, ritade bilder eller intervjuer med barnen eller klienterna. Låt kreativiteten flöda!

När pågår tävlingen? Senast måndag den 23.3.2020
vill vi ha er nominering.


Hur lämnar vi in vår nominering? Lämna in
motiveringen (gärna med bilder eller filmklipp) till
Marthadistriktets kansli eller per post (Jomalagårdsvägen 16, 22150 Jomala) eller skicka e-post (martha@aland.net)


Ålands Marthadistrikt sprider inte bilder eller filmer utan er tillåtelse.

Ta speciellt fasta hur er(a) kock(ar) arbetar
med följande i er nominering:
• Resursmedvetenhet och minskning av matsvinn
• Användning av färska och säsongsbetonade
livsmedel
• Användning av lokalproducerade och ekologiska
livsmedel
• Kreativitet och vilja att engagera äldre och yngre i måltiden
• Aspekterna i modellen Den värdefulla måltiden i vården, skolan och omsorgen


Hur utses årets hållbara kock? En jury bestående av Marthor och matlagningsprofiler utser finalisterna baserat på hur väl kriterierna ovan framkommer i nomineringarna. Av inlämnade nomineringar väljs 3 kockar ut som går till final. En representant för Ålands Marthadistrikt träffar finalisterna och juryn utser sedan en vinnare som premieras i form av ära och ett personligt pris under maj månad. Alla nominerade uppmärksammas genom ett diplom och en möjlighet att delta i ett lokalt nätverkstillfälle för kommunala kockar under hösten.


Har ni frågor eller funderingar? Tveka inte att ta kontakt med Jeanette Gunnars vid Ålands Marthadistrikt på tel. 0457 343 5511 eller e-post martha@aland.net.
Lycka till!

Bild: Vinnarna av Årets Hållbara Kock 2019 - Skolbespisning Godby Högstadie

* År 2017 och 2019 uppmärksammande Ålands Marthadistrikt även årets hållbara kock inom
kommunal verksamhet. Upplägget har varit väldigt uppskattat bland de kommunala kockarna,
speciellt nätverkstillfället för alla nominerade och att alla nominerade fick ett personligt diplom
med citat från nomineringen.


”Då arbetet ibland känns tungt så ska jag se på detta (diplomet) och få kraft så jag orkar jobba
vidare. Det känns bra att veta att det jag gör är uppskattat av mina ”kunder”.” Nominerad 2017

Jeanette Gunnars
Kontaktuppgifter

Kansliet

Öppet onsdagar kl. 9–14, meddela gärna i förväg om du vill besöka kansliet.
Jomalagårdsvägen 16
22150 Jomala

För tillfället är kansliet obemannat, kontakta ordförande Ann Carlsson vid brådskande ärende, 040 7305 200 eller annc@aland.net

 

Jeanette Gunnars
Projektkoordinator
martha@aland.net
0457 343 5511 / 018-19411