Välkommen till Ålands Marthadistrikt r.f.

Under Ålands Marthadistrikt finns 12 föreningar. Totalt är vi ca 360 Marthor på Åland. Föreningarna och deras kretsar jobbar självständigt med olika verksamheter. Distriktet fungerar som en informatör och länk till de olika föreningarna och till Svenskfinlands marthaförbund.

Om du är nyfiken och intresserad av att bli medlem; kontakta distriktet så kan vi informera om hur du går tillväga för att bli medlem i någon av våra föreningar eller kretsar. Kontaktuppgifter finns här till höger.

 

 

Aktuellt inom Ålands Marthadistrikt

Kurs i kronbindning

Nu är vi igång med midsommarkronor! Vi håller en kurs med hjälp av alla marthor runt om på Åland. Vi lär varandra och berättar för varandra hur man tillverkar kronorna i olika kommuner/byar. Kursen hålls på Uncan i Mariehamn och material finns på plats.

Tanken är att hålla traditionen vid liv i framtiden.

Hör gärna av er om ni har frågor!

Projektkoordinator Eva, tel 018-19411 eller 04573435511.

Jeanette Gunnars
21.02.2017 kl. 12:38
56462_t.jpg

Hur förgyller er kock vardagen?

Till daghem, skolor och äldreboenden.

Under våren vill Ålands Marthadistrikt uppmärksamma kockarna i de kommunala verksamheterna som dagligen får barnen att längta till dagis, som sprider matglädje och lockande dofter på skolan eller som anstränger sig för att de äldre inom omsorgen ska hitta aptiten. För att göra detta behöver vi er hjälp!

Engagera gärna klasser, barngrupper eller äldre på boenden för att nominera er kock till årets hållbara kock på Åland. I bilagan finns mer information om hur ni går tillväga och dokumentet får spridas fritt.

Hoppas ni har en kock hos er som förtjänar att uppmärksammas och tveka inte att höra av er med frågor.

Information:

/Site/Data/736/Files/Hur%20foergyller%20er%20kock%20vardagen.pdf

Jeanette Gunnars
08.02.2017 kl. 18:34

Finland 100år

Vi stickar baby-sockor här på Åland till Finland 100 år! Ålands marthadistrikt har tagit rollen som "insamlare" och distribuerare av babysockor som ges till alla nyfödda under jubileumsåret 2017.

Vi räknar med att ca 300 barn föds under året. Stickandet är i full gång och vi har redan fått in ca 170 par!! Men vi fortsätter sticka...!!

Jeanette Gunnars
19.01.2017 kl. 11:24

Europa minskar avfallet

Vi är några föreningar, organisationer och övriga företag som samarbetar för andra året i rad , med ett gemensamt budskap för att minska avfallet.

Marthas nationella Klädbytardag den 19.11.

En välbesökt dag med många klädbyten och många bra diskussioner om vad som händer med våra överfyllda garderober. Årets tema var kemikalier i textilier. Konsumenten har rätt att få veta om det finns farliga kemikalier i plagget man köper. Fråga på din klädbutik! Svaret bör tas reda på av butiken.

Jeanette Gunnars
21.11.2016 kl. 13:24

Med martha mot matsvinn

På initiativ av marthaföreningarna på Åland har distriktet under hösten diskuterat matsvinn i livsmedelsaffärer. Därför har vi träffat representanter från sju butiker. Resultaten från diskussionerna kan du ta del av här. Klicka på bukiksnamnen för ytterligare information

Sparhallen

S-market

Mathias Eriksson

Jämförelse

Jeanette Gunnars
22.09.2016 kl. 17:34

Martha - nu

Onsdagsträffar

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

5 september kl. 18-20Läs mera »
Jeanette Gunnars
16.08.2017 kl. 09:27

Härliga höst

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07

Ny projektkoordinator

Jeanette Gunnars
31.05.2017 kl. 10:31

ResQ Club: Information för lokala restauranger, caféer, hotell och bageri

Flera nya restauranger har anslutit sig till maträddningstjänsten ResQ, som via en mobilapplikation erbjuder högkvalitativa rätter som överproducerats och riskerar att slängas till ett reducerat pris.Läs mera »
Jeanette Gunnars
02.03.2017 kl. 09:39

Kurs i kronbindning

Jeanette Gunnars
21.02.2017 kl. 12:38

Hur förgyller er kock vardagen?

Till daghem, skolor och äldreboenden.Läs mera »
Jeanette Gunnars
08.02.2017 kl. 18:34

Finland 100år

Jeanette Gunnars
19.01.2017 kl. 11:24

Europa minskar avfallet

Vi är några föreningar, organisationer och övriga företag som samarbetar för andra året i rad , med ett gemensamt budskap för att minska avfallet. Läs mera »
Jeanette Gunnars
21.11.2016 kl. 13:24

Med martha mot matsvinn

Jeanette Gunnars
22.09.2016 kl. 17:34

Kontakt

Kansliet

Öppet : Torsdagar kl 9–14 (vecka 37 är kansliet stängt)
Övriga tider enligt övernskommelse går bra
Mail: martha@aland.net
Telefon: 0457 343 5511/018-19411
Styrmansgatan 10
22100 Mariehamn

Projektkoordinator: Jeanette Gunnars

Styrelsen består av följande personer:

Ordförande Gun Carlson
Godby
Tfn (privat) 018 36017 el. 0457 5221607

Eivor Eriksson, viceordförande
Helena Häggblom-Jacobsson
Harriet Strandvik
Tuire Welander
Ann Carlsson
Madeleine Westling
Ragni Eriksson

Projektledare för Med martha mot matsvinn

Karin Rosenberg
Tel 0408144816

2017 års projekt
Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt har glädjande nog beviljats PAF-medel för en fortsättning på projektet Med Martha mot matsvinn. Under

Under 2016 har Ålands Marthadistrikt gått in i en ny fas. Vi har aktivt valt att uppgradera en av Marthornas grundverksamheter, bildning i hemmet. Detta har skett genom att modernisera verksamheten för att nå ut med budskap om matsvinn där privatpersoner i anslutning till verksamheten i hushållet. Genom givande samarbeten och ett lösningsfokuserat arbete har vi nått ut till en majoritet av ålänningarna genom kampanjer som Normalisera doggy baggen och Svinn i livsmedelsaffär – Minskade mängder, större möjligheter. Genom företag och samarbetspartners har vi nått ut med information om matsvinn till privathushåll och företag.

År 2017 fortsätter vi att arbeta tillsammans mot matsvinnet. Matsvinnsproblematiken berör alla och är ett gemensamt ansvar. Ett delat ansvar kan lätt leda till att ingen visar vägen och tar övergripande uppsikt för matsvinnsfrågor, en roll som Ålands Marthadistrikt är villig att axla. På grund av problematikens omfattning är det väldigt angeläget att någon fortsätter lyfta frågan och visa på lösningar.

 

Projektledare Karin Rosenberg håller i trådarna för projektet Med Martha mot matsvinn.

Hej Karin!

Vad kommer du att göra på Ålands Marthadistrikt? Jag kommer att leda projektet ”Med Martha mot matsvinn”. I projektet fokuserar vi bland annat på restauranger och restaurangbesökarens möjlighet att ta hem överbliven mat, resursmedvetna matlagning och vikten av att alla typer av råvaror når fram till konsumenten.

Hur har du blivit involverad i Marthornas verksamhet? Marthornas tankar om en hållbar livsstil tilltalar mig. Jag är speciellt intresserad av aktiviteter i och kring hemmet då alla bitar faller på plats; Miljöhänsyn, hälsa, välmående och en hållbar användning av resurser. Jag har varit medlem i föreningen i flera år. Marthorna förmedlar viktiga budskap på aktuella teman som är lättillgängliga och snyggt paketerade så det känns inspirerande att få vara en del av nätverket.

Vad är din bakgrund och tidigare kunskaper kring matsvinn? Jag är kock och hushållslärare i grunden. För tillfället är jag doktorand i pedagogiska vetenskaper och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn. Forskningen och uppdraget på Marthorna gifter sig alltså väldigt bra, eftersom jag nu har en kanal där jag kan omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling.

Om man är intresserad av temat, vad ska man göra då? För det första ska du bli medlem i Ålands Marthadistrikt (genom att kontakta mig på tel. 0408144816 eller e-post martha@aland.net). Om du vill involvera dig i projektet, är nyfiken på att veta mer så eller prata matsvinn i allmänhet så är du är välkommen att hälsa på oss på kansliet (Styrmansgatan 10) på torsdagar mellan 9-15. I övrigt gäller det att hålla koll på matsvinnet hemma och hålla ögonen öppna för det som händer på temat under året.

Vilka är dina bästa tips för de som vill minska på matsvinnet i hemmet?

Planera. Att planera måltiderna gör att man i större grad undviker impulsköp i affären och samtidigt får man översyn på hur veckan ser ut. Kommer jag att äta hemma varje dag? Hur ser veckan ut för de andra i familjen? Samtidigt som matsvinnet minskar lägger man också grunden till en hälsosam och varierad kost.

Var kreativ. Var inte rädd för att tömma kylen helt innan det är dags för ett nytt butiksbesök. Att vara kreativ, öppna kylen och skåpen och se vad som finns och vad man kan göra med det är en konst som kräver övning. Som tur finns det en massa receptbanker och verktyg på nätet som man använda sig av som hjälp på vägen.

Följ upp vad du slänger. Vad finns i min kompost? Hur har det hamnat där? Vad skulle jag ha kunnat göra för att livsmedlen skulle ha kommit till användning istället? Varför slänga skalen då du till exempel ugnsbaka kryddiga potatisskal eller fritera morotsskalen till krispiga rotsakschips? Allt kan bli något nytt, endast fantasin sätter gränser!

Marthaförbundet på Facebook
Alla Marthaföreningar på Åland listade
Västra Sunds Marthaförening
Östra Saltviks Marthaförening
Vårdö Marthaförening
Hammarlands Marthaförening
Hemslöjdsektionen

 


Ålands marthadistrikt startar upp årets Europa minskar avfallet med den nationella Klädbytardagen lördagen den 14 november. I år är det en allmän tillställning som sker i Mariehamns centrum på Sittkoffsgallerian.

Vi kommer även att delta med diskussioner om matsvinnet den 16 november och den 24 november.

Hela evenemanget hålls 14-29 november i ett stort samarbete mellan olika organisationer, föreningar och företag. Hela programmet ses här till vänster senare....

Ladda ner broschyren om babymat

 

Årets projekt Sunt o Gott

Höstens kurser 2015:

Egen Baby-mat; 7 o 9 september kl 18-21

Barn o mat; 14 o 16 september kl 15-17.30 OBS nya tider.

Laga mat till sammans; Kurs 1;21,23 september, Kurs 2;28,30 september

Anmälningar till martha@aland.net eller tel 04573435511

Vi kommer att hålla ytterligar några kurser i projektet Sunt o Gott, även 2015. Kurserna blir : Lära dig laga egen baby-mat och Laga mat tillsammans, Barn och mat

Anmäl till martha@aland.net

 

 

Martha - nu

Onsdagsträffar

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

5 september kl. 18-20Läs mera »
Jeanette Gunnars
16.08.2017 kl. 09:27

Härliga höst

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07

Ny projektkoordinator

Jeanette Gunnars
31.05.2017 kl. 10:31

ResQ Club: Information för lokala restauranger, caféer, hotell och bageri

Flera nya restauranger har anslutit sig till maträddningstjänsten ResQ, som via en mobilapplikation erbjuder högkvalitativa rätter som överproducerats och riskerar att slängas till ett reducerat pris.Läs mera »
Jeanette Gunnars
02.03.2017 kl. 09:39

Kurs i kronbindning

Jeanette Gunnars
21.02.2017 kl. 12:38

Hur förgyller er kock vardagen?

Till daghem, skolor och äldreboenden.Läs mera »
Jeanette Gunnars
08.02.2017 kl. 18:34

Finland 100år

Jeanette Gunnars
19.01.2017 kl. 11:24

Europa minskar avfallet

Vi är några föreningar, organisationer och övriga företag som samarbetar för andra året i rad , med ett gemensamt budskap för att minska avfallet. Läs mera »
Jeanette Gunnars
21.11.2016 kl. 13:24

Med martha mot matsvinn

Jeanette Gunnars
22.09.2016 kl. 17:34