Tillaga en åländsk klassiker - Ålandspannkaka med sviskonkräm!
1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
50 g smör eller margarin
Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.
Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde (snömos).
Sviskonkräm
1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)
Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.
Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.