Det händer inom Ålands Marthadistrikt

Höstmötet 2018

Årets höstmöte inleddes med en fördrink gjord av Joel Lindholm- restaurangchef på Emmaus returcafé. Joel kunde vi även kunde läsa om i senaste Matkulturmagasinet som ges ut av Marthaförbundet.

Joel berättade på ett inspirerat sätt om sitt arbete för att minska svinnet, det var nog ingen som missde hans stora engagaemang för svinn och drinkar.

Det stadgeenliga mötet fortsatte och medlemmarna godkände både verksamhetsplan och budgeten. Den nya styrelsen för 2019 blev

Ann Carlsson- Ordförande

Helena Häggblom Jacobsson

Eivor Eriksson 

Tuire Welander

Madeleine Westling

Angelica Björklund Finnerman

_Suppleaneter_______________

Anna Karlsson

Carola Sjöberg

Linda Lindblom Henriksson 

____________________________

Gun Carlson avtackades som ordförande för sitt stora arbete hon gjort för distriktet. 

Medlemmarna fick sedan ta en bensträckare och kaffe med dopp och tid för umgänge före t.f kyrkoherde i Saltvik Carolina Lindström föreläste. Hon berättade om vad tro är före henne, en mycket fin och förståndig kvinna som ser på samhällets behov och precis som vi i Ålands Marthadistrikt ser att familjerna är viktiga för samhället pratade även Carolina om, hon kan inte frälsa ett barn på familjegudstjänsten om värderingarna inte kommer hemifrån. 

Man skall inte prata om en kvinnas ålder men tyckte hon nämnde något om sitt 30 årsfirande... En sprudlande kvinna som kyrkan helt klart behöver! Henne hoppas vi få se mer av. 

Mötet avslutade med att Veronika Vinberg som utbildar sig till ungdomsledare berättade vad hon hade gjort med M-klubb i Saltvik. Hon berättade om den stora efterfrågan på dessa sysselsättningar. Hon visade även vad som hade gjorts och delade ut inspirationsblad till föreningarna som verkade sluka allt hon sa. 

 

Distriktet kan vara nöjda över höstmötet där man kunde meddela att distriktet hade ökat från 350 medlemmar till 400. Stolta går vi vidare 

 

 

 

 

Jeanette Gunnars
12.11.2018 kl. 10:30

Ekorrhjulet är till för alla andra.

Krönika i Nya Åland 1.11.2018 av projektkoordinator för Ålands Marthadistrikt; Jeanette Gunnars "Ser ni bilden framför er? Springer på med ett halvtaskigt mående men ingen vet vart vi ska" .

 

En klok kvinna sa en gång till mig efter att hon fått besked att hon hade en kronisk sjukdom: Jag tycker det är otroligt skönt att inte kunna springa i ekorrhjulet.

När hon sa det så var det som att lampan tändes. Varför hade ingen sagt något förut? Det är ju precis det alla gör. Springer på som små marsvin, lite överviktiga, hungriga och kommer ingenstans. Ser ni bilden framför er? Det är precis vad vi i dagens samhälle gör. Springer på med ett halvtaskigt mående men ingen vet vart vi ska.

 

Vi är oroade över den psykiska ohälsan idag, men var kommer den ifrån? Det finns många olika sorters psykisk ohälsa men jag tror att tid för varandra och mindre stress skulle hjälpa några. Ge varandra den tid vi behöver. När jag växte upp så åt vi frukost, lunch, eftermiddagskaffe och middag tillsammans, under de måltiderna gick dagens “to do” igenom, man läste tidningen, man frågade vad vi hade gjort i skolan, vad hände med grannens katt och vad åt vi. Många små saker i den vuxnas liv men för ett barn så otroligt viktigt, saker som visar att vuxna bryr sig.

 

Hur många av dagens familjer har tid att äta middag tillsammans idag. Pappa jobbar över och mamma ska yoga och yngsta skall köras på dans medan mellersta skall på fotboll och äldsta har läskväll med klassen. Allt det separat är helt underbara sysselsättningar, förutom övertiden. Men när vi lägger ihop allt i ett sammanhang så blir det en fruktansvärd röra och ingen i familjen vet vad den andra gjort under dagen för ingen har tid att fråga. Det här är en otrolig känslig frågeställning, för vem vill ta bort en sysselsättning? Och alla familjer har väl det så här?

 

Jag har inget svar på hur vi ska lösa de här frågorna förutom att jag vet att tid är viktig och borde prioriteras på samma vis som fotboll, yoga och dans. Det kanske är så att vi borde hoppa ur det här ekorrhjulet, hela familjen. Vi  borde fundera hur vi ska lösa tiden? Mindre fritidssysselsättning och mer soffhäng?

Kanske mindre arbetstid kan vara en lösning?

Vem har sagt att jobba100 procent är det som är rätt? Jag trivs otroligt bra och framförallt mår jag toppen med min deltidstjänst. Men jag skall erkänna att jag fortfarande kan våndas över att jag inte jobbar 100 procent för det är ju så man ska göra. Men vem har sagt det? Men som vi lever idag är det inte hållbart att jobba som vi gör. Att jobba övertid är väldigt vanligt. Så att jobba 100 procent är sällan bara heltid.

 

Men jag tror att vi är på väg mot en förändring när det gäller arbetstiden. Jag tycker mig se en trend i min omgivning där många går ner i arbetstid, kanske de också märkt att det börjar bli trångt i ekorrhjulet, kanske de märkt att det inte är livsviktigt att slita ut sig på en arbetsplats.

 

Det är otroligt skönt när man kommit fram till att ekorrhjulet är till för andra och att man kan göra precis som man vill och mår bäst av.

Jeanette Gunnars
01.11.2018 kl. 10:45

Höstmöte

När?

Den 10 november 2018

Kl. 13.00

Var?

Kansliets utrymmen

Jomalagårdsvägen 16, 22150 Jomala

Stadgeenliga ärenden - Mingel - Joel Lindholm restaurangchef på Emmaus returcafé – Gemenskap - Kaffe med dopp – Händelser 2019

Kostnad och anmälan

10 €, betalas på plats.

Anmälan görs föreningsvis.  Medlemmarna anmäler sig till sin förening! Övriga intresserade kontaktar kansliet.  Anmälningarna skall vara distriktet tillhanda tisdagen den 6.11.2018

Bilagor

Ni hittar bilagorna till föredragningslistan i kalendern till höger om detta inlägg under 10.11.2018

Önskar ni bilagorna i pappersformat från föredragningslistan kontakta kansliet. Vi jobbar mot ett hållbart samhälle.

 

 

 

Jeanette Gunnars
25.10.2018 kl. 12:10

Detoxa din vardag

Kom på mässa!

 

KEMIKALIEKOLL ÅLAND – DETOXA DIN VARDAG

Från ekologiskt byggande, leksaker och vardagsprylar till naturkosmetik och hälsa - en mässa för alla sinnen!

Lördag 6 oktober kl 11-15 
på Jomala gård (fd ”nya” Naturbruksskolan)

Vi lever vår vardag i en cocktail av tusentals kemikalier, och många av dem är skadliga för både människor och miljö. Under 2018 bjuder Ålands Natur & Miljö på en guidad tur genom rummen där hemma: åtta rum under åtta månader. 

Vi behöver alla tanka kunskap och inspiration ibland för att orka göra de där medvetna och hållbara valen när livet rusar på. 
Mässan är tänkt att vara en positiv mötesplats för dej som vill minimera kemikalierna i sin vardag och vill veta mer... eller bara få ny energi! 

Förutom intressanta utställare bjuder vi på prova-på och tävlingar, och 4H håller öppet för de minsta. 

Utställare: 
Askur & Embla - Barnartiklar och sovrum
Ekoboden - Vardag och leksaker
Ekocity- Barnkläder
Elis bygghantverk - Byggnadsvård och ekobygg
Fata Morgana - Organic Beauty By Nell- Kosmetika
Löfbacka Traditionsbygg - Typhus med halmbalselement
Naturterapeut Monica Viitanen - Kosttillskott 
Saxofönen Miljöcertifierad Grön Salong- Grön salong
Tant Gröns städ - Ekostäd mm
Utgård - Havtorn Hantverk/Agneta Wilhelms - Havtornsprodukter mm
vattenskydd.ax - Plaster och plastbantning 
Ålands Marthadistrikt rf - Kemikaliesmarta kryddor 
Ålands Natur och Miljö - Beeswraptillverkning, lukttävling och klädkemikalier 

Missa inte: 
11.30 Detoxyoga - Andningsövningar och rörelser som stöder kroppens utrensning, med Karoliina Hellén, Yoga Samprema
13.00 Föreläsning med Katarina Johansson, författare till böcker som Badskumt och Den onda badankan

I samarbete med Ålands Vatten Ab, vattenskydd.ax, Ålands Marthadistrikt rfoch Föreningsfestivalen

Evenemanget är kranmärkt! 

Jeanette Gunnars
01.10.2018 kl. 10:01

En cool, hållbar och attraktiv utbildning

Publicerad krönika i Nya Åland 20.9.2018 skriven av Jeanette som jobbar som projektkordinator för Ålands Marthadistrikt

 

 

När jag gick min kockutbildning för 19 år sedan så skulle vi tänka på upplägget på tallriken mer än svinnet. Jag vet att vi hade svinnberäkning men det var aldrig någon som berättade att vi kunde minska svinnet för det skulle ju va snyggt på tallriken. Idag vet vi bättre, idag vet vi att vi kan använda det som tidigare slängts, vi vet att smaken är viktig, vi vet att ursprunget är viktigt, vi vet att närproducerat är viktigt.

 

Vi gick tre år i skolan och på den tiden så sökte vi recept från böcker i skolans bibliotek och internet hade just gjort entré. Idag behöver du bara ta fram din telefon och ta fram ditt recept. Men kunskapen att laga maten den behöver fortfarande läras ut men vi behöver inte tre år till utbildningen. Vi behöver kvalité och nytänkande. Vi behöver även kockar som känner sig säkra i köket. Utbilda kockar med självsäkerhet så de är varma i kläderna när de kommer ut i en hård men ack så rolig bransch, vi behöver de nyfikna kockarna. Framförallt så behöver vi kockar! 

 

Använd det vi vet idag och gör om utbildningen till en cool, hållbar och attraktiv utbildning. Precis som Hotell- och restaurangskolan en gång var. Låt eleverna vallfärda till ålands coola kockutbildning! Varför utvecklas inte kockutbildningen med tiden? Istället verkar det som ingen vill satsa pengar på utbildningen och på samma gång så avvecklas utbildningen. Vem ska då laga maten när politikerna i dag blir gamla. Jag har ingen aning men det är i alla fall inte ett överflöd av kockar idag. Det enda som är bra i detta avvecklande av kockutbildningen är att efterfrågan har ökat vilket även gör att lönerna kanske stigit. Men är lönen det som skall attrahera till att bli kock, jag hoppas inte det. Jag vill ha en kock på mitt ålderdomshem som brinner för människans hälsa och att kocken ser glädjen i mig som åldring när jag får känna smaken av barndomen. Det känns som att kockutbildningen  idag inte är viktig. Jag hoppas det bara är en känsla. Jag hoppas att någon sitter och sliter för att denna avveckling av kockutbildningen inte sker.

 

 

Alla är vi egoistiska-trodde jag. Men jag börjar tveka om våra politiker idag är så egoistiska för skulle de själva vilja äta gott och  näringsrikt när de hamnar på ålderdomshemmet borde de satsa mer på kockutbildningen. För vem ska laga maten till dig när du blir gammal?

 

Jag har lekt med tanken att kockarna skulle strejka på samma sätt som banktjänstemännen och flygkaptener. Tänk er själv om alla kockar lägger ner kniven. Hur skulle du påverkas? Skulle farmor få mat? Var skulle du inta din lunch? Hur går det med dina barn på dagis? Lek med tanken och tacka för maten en extra gång idag.


Jeanette Gunnars
01.10.2018 kl. 09:55

 

Martha - nu

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
igår kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57
Jan 2019
TiOnToFr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   

Välkommen till Ålands Marthadistrikt r.f.

Under Ålands Marthadistrikt finns 12 föreningar. Totalt är vi ca 400 Marthor på Åland. Föreningarna och deras kretsar jobbar självständigt med olika verksamheter. Distriktet fungerar som en informatör och länk till de olika föreningarna och till Svenskfinlands marthaförbund.

Om du är nyfiken och intresserad av att bli medlem;  Tryck här 

Har du frågor angående vilken av de 12 föreningarna du vill vara medlem i, skicka iväg ett meddelande på facebook/mail eller ring kansliet så hjälper vi dig vidare!

Kontakt

Kansliet

Kansliet sommarstängt 20.6-31.7.2019

Öppet : Onsdagar kl 9–14 är jag bäst anträffbar, kontakta mig gärna före om du vill besöka kansliet. I övrigt bär jag med mig mobilen på kanslitiden och jobbar även övriga tider.
Mail: martha@aland.net
Telefon: 0457 343 5511/018-19411
Jomalagårdsvägen 16
22150 Jomala

Projektkoordinator: Jeanette Gunnars

Styrelsen består av följande personer:

Ordförande Ann Carlsson

Tfn (privat) 0407305200

Eivor Eriksson, viceordförande
Helena Häggblom-Jacobsson
Tuire Welander 

Angelica Björklund Finnerman 
Madeleine Westling

Suppleanter

Anna Karlsson
Linda Lindblom Henriksson 
Carola Sjöberg

 

 

 

Marthaförbundet på Facebook

Alla Marthaföreningar på Åland listade
Västra Sunds Marthaförening
Östra Saltviks Marthaförening
Vårdö Marthaförening
Hammarlands Marthaförening
Hemslöjdsektionen

 

 

 

Ladda ner broschyren om babymat

FOLKDRÄKT

 

Marthorna har kunskapen om de åländska folkdräkterna

Nu har marthorna i hemslöjdssektionen tagit ansvaret att bevara kunskapen om de åländska folkdräkterna. De vill hjälpa dig med att sy, väva och berätta hur just din kommuns folkdräkt ser ut.

 

Skicka ett mail martha@aland.net eller ring 018-19411/0457-343 5511 så vidarebefodrar kansliet dig till flickorna som kan folkdräkter om du har frågor eller funderingar!

 

Bär din folkdräkt med stolthet!

Article

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
igår kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57

 

2017 års projekt
Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt har glädjande nog beviljats PAF-medel för en fortsättning på projektet Med Martha mot matsvinn. Under

Under 2016 har Ålands Marthadistrikt gått in i en ny fas. Vi har aktivt valt att uppgradera en av Marthornas grundverksamheter, bildning i hemmet. Detta har skett genom att modernisera verksamheten för att nå ut med budskap om matsvinn där privatpersoner i anslutning till verksamheten i hushållet. Genom givande samarbeten och ett lösningsfokuserat arbete har vi nått ut till en majoritet av ålänningarna genom kampanjer som Normalisera doggy baggen och Svinn i livsmedelsaffär – Minskade mängder, större möjligheter. Genom företag och samarbetspartners har vi nått ut med information om matsvinn till privathushåll och företag.

År 2017 fortsätter vi att arbeta tillsammans mot matsvinnet. Matsvinnsproblematiken berör alla och är ett gemensamt ansvar. Ett delat ansvar kan lätt leda till att ingen visar vägen och tar övergripande uppsikt för matsvinnsfrågor, en roll som Ålands Marthadistrikt är villig att axla. På grund av problematikens omfattning är det väldigt angeläget att någon fortsätter lyfta frågan och visa på lösningar.

 

Projektledare Karin Rosenberg håller i trådarna för projektet Med Martha mot matsvinn.

Hej Karin!

Vad kommer du att göra på Ålands Marthadistrikt? Jag kommer att leda projektet ”Med Martha mot matsvinn”. I projektet fokuserar vi bland annat på restauranger och restaurangbesökarens möjlighet att ta hem överbliven mat, resursmedvetna matlagning och vikten av att alla typer av råvaror når fram till konsumenten.

Hur har du blivit involverad i Marthornas verksamhet? Marthornas tankar om en hållbar livsstil tilltalar mig. Jag är speciellt intresserad av aktiviteter i och kring hemmet då alla bitar faller på plats; Miljöhänsyn, hälsa, välmående och en hållbar användning av resurser. Jag har varit medlem i föreningen i flera år. Marthorna förmedlar viktiga budskap på aktuella teman som är lättillgängliga och snyggt paketerade så det känns inspirerande att få vara en del av nätverket.

Vad är din bakgrund och tidigare kunskaper kring matsvinn? Jag är kock och hushållslärare i grunden. För tillfället är jag doktorand i pedagogiska vetenskaper och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn. Forskningen och uppdraget på Marthorna gifter sig alltså väldigt bra, eftersom jag nu har en kanal där jag kan omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling.

Om man är intresserad av temat, vad ska man göra då? För det första ska du bli medlem i Ålands Marthadistrikt (genom att kontakta mig på tel. 0408144816 eller e-post martha@aland.net). Om du vill involvera dig i projektet, är nyfiken på att veta mer så eller prata matsvinn i allmänhet så är du är välkommen att hälsa på oss på kansliet (Styrmansgatan 10) på torsdagar mellan 9-15. I övrigt gäller det att hålla koll på matsvinnet hemma och hålla ögonen öppna för det som händer på temat under året.

Vilka är dina bästa tips för de som vill minska på matsvinnet i hemmet?

Planera. Att planera måltiderna gör att man i större grad undviker impulsköp i affären och samtidigt får man översyn på hur veckan ser ut. Kommer jag att äta hemma varje dag? Hur ser veckan ut för de andra i familjen? Samtidigt som matsvinnet minskar lägger man också grunden till en hälsosam och varierad kost.

Var kreativ. Var inte rädd för att tömma kylen helt innan det är dags för ett nytt butiksbesök. Att vara kreativ, öppna kylen och skåpen och se vad som finns och vad man kan göra med det är en konst som kräver övning. Som tur finns det en massa receptbanker och verktyg på nätet som man använda sig av som hjälp på vägen.

Följ upp vad du slänger. Vad finns i min kompost? Hur har det hamnat där? Vad skulle jag ha kunnat göra för att livsmedlen skulle ha kommit till användning istället? Varför slänga skalen då du till exempel ugnsbaka kryddiga potatisskal eller fritera morotsskalen till krispiga rotsakschips? Allt kan bli något nytt, endast fantasin sätter gränser!

Martha - nu

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
igår kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57

Article

Kansliet håller semesterstängt

Jeanette Gunnars
igår kl. 11:01

Årets Hållbara kock 2019

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:48

Finalisterna i årets Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
29.05.2019 kl. 10:46

Finalisterna i Hållbara kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:40

Finalistererna i årets Hållbara Kocken

Jeanette Gunnars
22.05.2019 kl. 11:33

Hur förgyller er kock vardagen?

Jeanette Gunnars
18.03.2019 kl. 14:56

Vårmöte 2018

Jeanette Gunnars
14.03.2019 kl. 12:15

Februari

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:47

Februari-nytt

Jeanette Gunnars
14.02.2019 kl. 12:38

Sockor till mor

Finlands svenska Marthaförbund och Marttaliitto, som fyller 120 år nästa år, samt Finlands Barnmorskeförbund, som firar sitt 100-årsjubileum, uppmanar marthorna och barnmorskorna att under hösten 2018 och under 2019 skapa yllesockor gjorda med olika tekniker. Läs mera »
Jeanette Gunnars
05.12.2018 kl. 08:57