OPSIS KALOPSIS!

 

Onsdagsträffar

Onsdagen den 30:e träffades vi och lyssnade på Jenny Pettersson när hon berättade om sin köpbefrielse, hur hon tänker runt mat, när hon inte tvättar håret med schampo mer och att ja visst blev det en slant över när man inte spontanhandlar mer.

 

Läs mer på hennes blogg:

 

Det var en jättetrevlig kväll med 25 härliga kvinnor som lyssnade och nätverkade med andra och visst var det ju så att många fick en aha-känsla och även känslan av att man inte är ensam i sina funderingar kring konsumtion och gifter i vardagen.

 

 

Nästa onsdag är den 27 september kl 18 då vi får besök av Ålands natur och miljö som denna månad kör ett tema "plastfri-september", sök upp evenemanget på facebook och se vad du kan göra för att minska plasten hemma hos dig. De kan då berätta hur det gått och vad vi Marthor kan göra för att minska plasten i våra hem.

Vi gör som vanligt, fikar och umgås. Är du Martha, ta med en icke martha! Är du inte Martha, kom som du är, alla är välkomna!

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Härliga höst

Trots rubriken så lyser solen och vi kan ännu njuta av sommaren. Men jag som är er nya projektkoordinator har börjat jobba och sätter mig in i arbetet för tillfället i sakta mak. Vilket härligt jobb jag har fått äran att tilldelas!

Jag välkomnades med en underbar ros :)

Nu den närmaste tiden har vi sommarmarthadagen på lördag den 12.8 att se fram emot. Vi åker från Bussplan 10.30 och fortsätter mot Enklinge och skärgårdshemmanet Hermas och får sedan avnjuta en härlig abborre som tillagas av av Glada Laxen! Närmare information fås från kansliet.

 

Senare i augusti väntar möjligheternas torg samt att vi skall få till lite kansli-fika med lite intressanta berättare. Mer info kommer så fort allt är klart!

Tveka inte att kontakta mig! Jag ser fram emot att lära känna er!

Ha det gott

 

Jeanette G

 

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07
49529_t.jpg

Vårig lunch

Känns som man vill börja smyglaga vårmat. Lite snö utanför hindrar inte mig

Linda Löfman
20.03.2016 kl. 09:58
48709_t.jpg

Kvällens Mellosnacks

Ikväll blir det frukt- och grönsaksfat framför TVn. Faktiskt riktigt färggrant och gott. Man glömmer lätt hur just frukt och grönsaker blir mer spännande att äta bara för att man lägger upp det fint! 
Linda Löfman
27.02.2016 kl. 20:29
48601_t.jpg

Granola

Här har vi lagat en plåt med hemlagad Granola. Perfekt syssla när man plockar i skåpet och hittar halvöppnade påsar med nötter, frön och gryner.

Dagens granola innehåller havregryn, hasselnötter från julen, pumpafrön, solroskärnor och kokos. Jag ringlade på lite neutral olja, honung och kryddade med ingefära och kardemumma. Rosta Granolan i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader. Rör om lite nu och då.

Linda Löfman
22.02.2016 kl. 10:07
48315_t.jpg

Lyx av rester

Ibland har man mer lyx än man tror i kyl och frys. Se över lagren efter helgen och gör en stor sallad!
Linda Löfman
08.02.2016 kl. 14:00
48237_t.jpg

Apelsinfrossa

Nu är det förkylningstider! Boosta ditt immunförsvar med massor av goda C-vitaminer! Apelsiner är gott i sig, men man kan också variera den på olika sätt.

Apelsinsallad med granatäpple

6 apelsiner
1 granatäpple
1 msk fint råströsocker
1/2 msk kardemumma

1. Skala apelsinerna med en vass kniv och skär i tunna skivor. Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna mellan de tunna hinnorna. Stöt kardemumman i en mortel och blanda med sockret. Lägg upp apelsinskivorna på ett fat. Strö över kardemummasocker och granatäppelkärnor. Låt stå svalt till servering.

Linda Löfman
04.02.2016 kl. 10:25
47918_t.jpg

Egen design såklart

1 sats vetedeg

1 msk kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1  ägg
11-12 dl mjöl

 

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Linda Löfman
23.01.2016 kl. 08:44
47917_t.jpg

Bullbak

Vad är bättre än nybakade bullar! Och processen är också kul!

Jag brukar laga en grunddeg som sen kan bakas ut på alla möjliga sätt. 

Linda Löfman
23.01.2016 kl. 08:36

Ny härlig vecka

Jag planerar alltid maten för hela veckan så det smidigt går att styra ihop middagen sen när det ska vara på plats. Rätterna är anpassade för att man kan välja om man vill äta middagen lite ”lättare” alltså med grönsaker till men man kan också kompletterna med andra kolhydratskällor. Varje person i familjen har olika smak och behov.

Måndag

Lax i röd curry

Man kan välja annan fisk om man vill. Man kan också servera med något annat än ris. River man kål och morötter till har man en god sallad som passar asiatiska smaker.

Vill man slippa lindrigt undan kan man ersätta grönsakerna med färdiga frysta wokgrönsaker.

500g laxfilé

3 tsk röd currypasta

1 pkt sockerärtor, frysta eller färska

2 morötter

1 paprika

50 g färsk ingefära

1 lök

2 vitlöksklyftor

lime, saft och skal

1 msk thaifisksås

1 msk honung

4 dl kokosmjölk

 

  ris till servering

 

Skala ingefära och lök och hacka fint.
Fräs lök och ingefära i en stekpanna med lite olja, tillsätt samtidigt currypasta. Efter några minuter, slå på kokosmjölk, fisksås och honung och låt sjuda.
Strimla morötter, paprika och sockerärtor och lägg dem i såsen.
Skär fisken i tärningar. Salt och peppra.
När grönsakerna kokat klart, tillsätt fisken.  
Riv i limeskal samt limesaft.

 
 
 
 
Chorizogryta med rotfrukter
Den här rätten kan man kompletterna med grönsallad, och får små magar kan det vara bra att lägga till pasta, potatis eller ris. Chorizo är gott, men den funkar bra även med vanlig korv.

 

500 g chorizo eller annan korv

1 msk smör

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 skivade morötter

3 skivade palsternackor

3 dl vatten

2 dl grädde

1 köttbuljongtärning

1 tsk paprikapulver

0,5 dl chilisås eller ketchup

 

Garnering:

1 dl hackad persilja

 

 

Skär korven i knubbiga bitar och ge dem lite stekyta i en panna.
Smält smör i en gryta, bryn lök och rotfrukter några minuter utan att de tar färg.
 Tillsätt vatten, grädde, buljong, chili, paprikapulver och chilisås. Koka upp och sjud under lock på svag värme tills rotfrukterna är mjuka, cirka 15 min.
Lägg ner korven i grytan och låt allt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Toppa eventuellt med hackad persilja.

 

Köttfärsbiffar med yoghurtsås och matvetesallad

 

[Bildresultat för köttfärsbiff] Här är en vardagsrätt med lite nya tillbehör. Man kan skippa matvetesalladen och servera med potatis i någon form eller ris.

 

1/2 msk smör eller margarin

1 dl mjölk

1/2 dl ströbröd

400 g blandfärs eller nötfärs

1 tsk salt

1 ägg

1 krm peppar

1/2 tsk socker

 

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla ca 10 minuter.
Blanda färsen med salt. Rör ner ägg, peppar, lök och socker.
Rulla färsen till biffar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
Stek dem i omgångar i en stekpanna med matfett.

 

 

 

Yoghurtsås

 

1 st äpple

3 d turkisk yoghurt

2 st vitlöksklyfta

citronsaft

salt och svartpeppar

 

 Skala, kärna ur och tärna 1 äpple.
Blanda samman med yoghurt och pressa i 2 små vitlöksklyftor.
 Krydda med lite citronsaft, salt och svartpeppar.

 

Matvetesallad

 

1 rödlök

0,5 gurka

3 tomater

4 kokt matvete

saft från en pressad citron, samt rivet skal

0,5 dl olivolja

hackad persilja

salt

malen svartpeppar

 

Strimla rödlök. Hacka gurka och tomater. Blanda samman alla övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och persilja.

 

 

 
Kyckling med sesamfrön

 

Man kan panera kyckling i många olika paneringar. Ett gott alternativ är sesamfrön. Men ni kan också välja krossade cornflakes, ströbröd, kokos, solrosfrön eller krossade nachochips.  Såsen från järparna passar bra till om man tycker det blir torrt. Man kan också ha woken utan nudlar och behålla dem separat.

 

 

400 gram kycklingfile
2 dl sesamfrön
1 vispat ägg
½ tsk Salt

1 krm peppar
olja



 

Vispa ett ägg och lägg ut på en tallrik, häll upp sesamfrön på en annan.
Doppa sedan filéerna i vispat ägg och direkt ner i sesamfröna.
 Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.
Ringla lite olja över och stek i ugn i 200 grader ca 15 minuter.

 

Wokade grönsaker med nudlar

 

1 pkt äggnudlar

1 klyfta vitkål

1 liten bit röd chili

1 liten bit färsk ingefära

½ röd paprika

½ squash

1 klyfta vitlök

1 msk soja

1 klyfta hackad vitlök

10 cm purjolök

2 msk fisksås

1 msk sweet chilisås

1 tsk socker

½tsk salt

 

Skölj och strimla purjolöken och hacka vitlök, chili och ingefära. Strimla vitkål, squash och vitkål.
Hetta upp en wok- eller stekpanna och tillsätt lite av oljan och vitlöken. 3
Fräs grönsakerna, salta och peppra lätt över.
Tillsätt sweetchilisås, soja, socker och fisksås under omrörning. Ta upp och lägg i en skål.
Hetta upp pannan igen och tillsätt resten av oljan, fräs nudlarna och tillsätt sedan grönsakerna. Blanda väl och smaka av.

 

Linda Löfman
16.12.2015 kl. 07:56

Om bloggen Opsis kalopsis!

Här skriver jag, Linda Löfman, om mat, barn och livet där omkring. En blandning av vardagsmat, lite fest och hur man kan få barn med i köket på ett roligt sätt. Jag kommer även med lite vardagstips om hur man på ett ekonomiskt och tidsbesparande sätt kan planera och tillreda måltider. Mina döttrar Leia och Junie är ofta med och delar mitt största intresse.