Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

16.08.2017 kl. 09:27
5 september
kl. 18-20

Vill du vara med Marthas matlag?
Ett matlag är ett antal personer som träffas för att laga mat tillsammans. Temat för vår först träff är vegetarisk (och i mån av möjlighet ekologisk) vardagsmat.

Hur gör jag för att delta?
Alla deltagare tar med recept och ingredienser till en maträtt för 20 personer. Om du väljer att göra en rätt som kräver väldigt stora kastruller eller specialredskap tar du med dig detta, övriga redskap finns på plats. I matlaget ryms max sju personer. Då du har lagat din maträtt ger du bort fyra portioner av rätten per deltagare. I gengäld får du fyra portioner av sex andra rätter. Med andra ord går du från matlaget med varierad mat som räcker i en hel vecka.

Sammanfattning, du behöver:

Välja en vegetarisk rätt som du vill tillaga och dela med dig av. Av praktiskt skäl gör alla rätter som kan tillagas på max en timme så att allt är färdigt ungefär samma tid.
- Ingredienser till 20 portioner av din rätt.
- En drös matlådor så att du kan ta hem all mat (sju rätter och fyra portioner av varje rätt).

Och voliá, matlagningen är färdig för sju dagar framåt!
Välkommen!

Anmäl dig genom att kontakta Karin Rosenberg på Ålands Marthadistrikt: karin.rosenberg@abo.fi eller tel. 0408144816.

Arrangör: Ålands Marthadistrikt, Med Martha mot matsvinn

Jeanette Gunnars

Kontakt

Kansliet

Öppet : Torsdagar kl 9–14
Övriga tider enligt övernskommelse går bra
Mail: martha@aland.net
Telefon: 0457 343 5511/018-19411
Styrmansgatan 10
22100 Mariehamn

Projektkoordinator: Jeanette Gunnars

Styrelsen består av följande personer:

Ordförande Gun Carlson
Godby
Tfn (privat) 018 36017 el. 0457 5221607

Eivor Eriksson, viceordförande
Helena Häggblom-Jacobsson
Harriet Strandvik
Tuire Welander
Ann Carlsson
Madeleine Westling
Ragni Eriksson

Projektledare för Med martha mot matsvinn

Karin Rosenberg
Tel 0408144816

2017 års projekt
Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt har glädjande nog beviljats PAF-medel för en fortsättning på projektet Med Martha mot matsvinn. Under

Under 2016 har Ålands Marthadistrikt gått in i en ny fas. Vi har aktivt valt att uppgradera en av Marthornas grundverksamheter, bildning i hemmet. Detta har skett genom att modernisera verksamheten för att nå ut med budskap om matsvinn där privatpersoner i anslutning till verksamheten i hushållet. Genom givande samarbeten och ett lösningsfokuserat arbete har vi nått ut till en majoritet av ålänningarna genom kampanjer som Normalisera doggy baggen och Svinn i livsmedelsaffär – Minskade mängder, större möjligheter. Genom företag och samarbetspartners har vi nått ut med information om matsvinn till privathushåll och företag.

År 2017 fortsätter vi att arbeta tillsammans mot matsvinnet. Matsvinnsproblematiken berör alla och är ett gemensamt ansvar. Ett delat ansvar kan lätt leda till att ingen visar vägen och tar övergripande uppsikt för matsvinnsfrågor, en roll som Ålands Marthadistrikt är villig att axla. På grund av problematikens omfattning är det väldigt angeläget att någon fortsätter lyfta frågan och visa på lösningar.

 

Projektledare Karin Rosenberg håller i trådarna för projektet Med Martha mot matsvinn.

Hej Karin!

Vad kommer du att göra på Ålands Marthadistrikt? Jag kommer att leda projektet ”Med Martha mot matsvinn”. I projektet fokuserar vi bland annat på restauranger och restaurangbesökarens möjlighet att ta hem överbliven mat, resursmedvetna matlagning och vikten av att alla typer av råvaror når fram till konsumenten.

Hur har du blivit involverad i Marthornas verksamhet? Marthornas tankar om en hållbar livsstil tilltalar mig. Jag är speciellt intresserad av aktiviteter i och kring hemmet då alla bitar faller på plats; Miljöhänsyn, hälsa, välmående och en hållbar användning av resurser. Jag har varit medlem i föreningen i flera år. Marthorna förmedlar viktiga budskap på aktuella teman som är lättillgängliga och snyggt paketerade så det känns inspirerande att få vara en del av nätverket.

Vad är din bakgrund och tidigare kunskaper kring matsvinn? Jag är kock och hushållslärare i grunden. För tillfället är jag doktorand i pedagogiska vetenskaper och forskar om ungas livsmedelskonsumtion med fokus på bland annat planering, inköp och matsvinn. Forskningen och uppdraget på Marthorna gifter sig alltså väldigt bra, eftersom jag nu har en kanal där jag kan omsätta den teoretiska kunskapen till praktisk handling.

Om man är intresserad av temat, vad ska man göra då? För det första ska du bli medlem i Ålands Marthadistrikt (genom att kontakta mig på tel. 0408144816 eller e-post martha@aland.net). Om du vill involvera dig i projektet, är nyfiken på att veta mer så eller prata matsvinn i allmänhet så är du är välkommen att hälsa på oss på kansliet (Styrmansgatan 10) på torsdagar mellan 9-15. I övrigt gäller det att hålla koll på matsvinnet hemma och hålla ögonen öppna för det som händer på temat under året.

Vilka är dina bästa tips för de som vill minska på matsvinnet i hemmet?

Planera. Att planera måltiderna gör att man i större grad undviker impulsköp i affären och samtidigt får man översyn på hur veckan ser ut. Kommer jag att äta hemma varje dag? Hur ser veckan ut för de andra i familjen? Samtidigt som matsvinnet minskar lägger man också grunden till en hälsosam och varierad kost.

Var kreativ. Var inte rädd för att tömma kylen helt innan det är dags för ett nytt butiksbesök. Att vara kreativ, öppna kylen och skåpen och se vad som finns och vad man kan göra med det är en konst som kräver övning. Som tur finns det en massa receptbanker och verktyg på nätet som man använda sig av som hjälp på vägen.

Följ upp vad du slänger. Vad finns i min kompost? Hur har det hamnat där? Vad skulle jag ha kunnat göra för att livsmedlen skulle ha kommit till användning istället? Varför slänga skalen då du till exempel ugnsbaka kryddiga potatisskal eller fritera morotsskalen till krispiga rotsakschips? Allt kan bli något nytt, endast fantasin sätter gränser!

 

Marthaförbundet på Facebook

Alla Marthaföreningar på Åland listade
Västra Sunds Marthaförening
Östra Saltviks Marthaförening
Vårdö Marthaförening
Hammarlands Marthaförening
Hemslöjdsektionen

 

 

 

Ladda ner broschyren om babymat

 


 

 

Martha - nu

Ta tillbaka vilodagen

Krönika från Nya Åland 7.12.2017Läs mera »
Jeanette Gunnars
11.12.2017 kl. 11:14

Höstmöte 2017

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:32

Klädbytarmingel

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:16

Pengar är tid, eller?

Jeanette Gunnars
05.12.2017 kl. 09:07

Onsdagsträffar

Jeanette Gunnars
05.09.2017 kl. 12:20

Marthas matlag - Mat för en vecka på två timmar

5 september kl. 18-20Läs mera »
Jeanette Gunnars
16.08.2017 kl. 09:27

Härliga höst

Jeanette Gunnars
08.08.2017 kl. 11:07

Ny projektkoordinator

Jeanette Gunnars
31.05.2017 kl. 10:31

ResQ Club: Information för lokala restauranger, caféer, hotell och bageri

Flera nya restauranger har anslutit sig till maträddningstjänsten ResQ, som via en mobilapplikation erbjuder högkvalitativa rätter som överproducerats och riskerar att slängas till ett reducerat pris.Läs mera »
Jeanette Gunnars
02.03.2017 kl. 09:39

Kurs i kronbindning

Jeanette Gunnars
21.02.2017 kl. 12:38